Thema's Gepersonaliseerd leren Scholen om van te leren: een inspiratieboek

Scholen om van te leren: een inspiratieboek
S


Onderwijsvernieuwing is op steeds meer scholen aan de orde van de dag. Op veel scholen wordt erover gepraat en gediscussieerd, maar er zijn ook scholen die het gewoon doen. Met vallen en opstaan welteverstaan. Daarover schreef Frans Schouwenburg, Strategisch Adviseur bij Kennisnet, het boek ‘Scholen om van te leren’. Een inspiratieboek vol praktijkverhalen en tips voor alle scholen in Nederland.

Een boek met een oproep
In ‘Scholen om van te leren’ komen acht basis- en middelbare scholen aan bod die met hun vernieuwende onderwijsconcepten laten zien dat het anders kan. Dat we ons onderwijs binnen de wettelijke grenzen zo kunnen inrichten, dat het zich aanpast aan de ontwikkeling van onze leerlingen en niet andersom. Met deze acht portretten wil Schouwenburg, samen met de zeventien onderwijsprofessionals die in het boek aan het woord komen, elke school in Nederland inspireren én aanzetten tot actie, om zelf die extra stappen richting gepersonaliseerd leren te zetten. In het boek komend de volgende vier vo-scholen uitvoerig aan bod:

1. De Nieuwste School (Tilburg): ‘De Nieuwste School in Tilburg startte al in 2005 met vernieuwend onderwijs. Het voortbestaan heeft even aan een zijden draadje gehangen, maar inmiddels gaat het weer goed met de school. ‘We hebben ons onderwijs aangepast, maar onze principes overeind gehouden.’ Kern: Hoe maak je een doorstart met vernieuwend onderwijs?

2. Innova (Enschede): ‘Scholen in Enschede lijken hun buik vol te hebben van nieuwe onderwijsvormen. Toch weten twee pioniers Innova van de grond te krijgen. ‘Met traditioneel onderwijs bereik je veel vmbo-leerlingen niet.’ Kern: Hoe haal je het beste uit vmbo’ers?

3. Vathorst College (Amersfoort): ‘Zelfstandig leren is één van de pijlers van het Amersfoortse Vathorst College. De innovatieve school bestaat tien jaar, heeft bijna duizend leerlingen en draait nu goed, maar dat ging zeker niet vanzelf. ‘Het is gelukt dankzij ons geweldige team en het bestuur dat ons bleef steunen.’ Kern: Hoe houd je koers als je wilt blijven vernieuwen?

4. Niekée (Roermond): ‘Dag lesrooster, dag vakken, dag toetsen – en wellicht zelfs dag centraal eindexamen. Agora, een concept binnen vmbo-school Niekée in Roermond, gaat uit van volledig vraaggestuurd onderwijs voor alle niveaus. ‘Ik vraag me af waarom leerlingen en ouders het traditionele onderwijs nog accepteren.’ Kern: Hoe organiseer je volledig vraaggestuurd onderwijs?

Wilt u verder lezen over de hierboven genoemde vernieuwende scholen? Download het boek dan nu kosteloos via de website van Kennisnet. Wilt u liever een gedrukt exemplaar? Deze kunt u het boek tegen een vergoeding bestellen via de website van de drukker. Lees ook:

 


Welke Nederlandse scholen en/of onderwijsinitiatieven vindt u uitermate inspirerend? Waarom? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Hangerige kinderen op school? Dan is de klok weer verzet

Het permanent verzetten van de klok naar winter- of zomertijd staat al een tijdje op de politieke agenda, maar voorlopig hebben we er nog...