Home » Registerleraar.nl: laat zien wat u waard bent

Registerleraar.nl: laat zien wat u waard bent


Registerleraar.nl is een initiatief van de Onderwijscoöperatie – een initiatief van, voor en door de leraar – om de kwaliteit van de leraar te waarborgen. Met een registratie in dit beroepsregister geeft u aan dat u zich professioneel blijft ontwikkelen. Het register bestaat inmiddels al een aantal jaar, maar heeft u zich al ingeschreven?

Met een inschrijving in het register kunt u de buitenwereld laten zien dat u bevoegd bent om voor de klas te staan. Ook kunt u aangeven wat u heeft gedaan en momenteel doet om uw onderwijspraktijk up-to-date te houden. Dat op basis van beroepseisen die door de beroepsgroep zelf zijn vastgesteld. Door inzicht te bieden in uw professionele activiteiten versterkt u niet alleen uw eigen positie, maar ook die van de school en de beroepsgroep – van het primair onderwijs tot aan het mbo – in het algemeen. Iedereen kan namelijk opzoeken of een leraar geregistreerd staat: op naam, school of plaatsnaam van de school. Dus: hoe meer inschrijvingen, hoe beter. Samen staat u voor de kwaliteit van uw vak, de school en de beroepsgroep.

Professionele ontwikkeling op de kaart
Docent Nederlands Frans van der Vlugt stelt daarnaast dat het register een goede manier is om professionele bijscholing, wat er de laatste jaren op veel scholen nogal eens bij inschiet, opnieuw op de kaart te zetten. “Het lerarenregister kan daar verandering in brengen. Niet alleen omdat het jezelf als leraar bewuster maakt van wat je doet om je vak bij te houden, maar ook omdat het een stimulans voor scholen kan zijn om leraren de ruimte te geven zich te professionaliseren. Leraren hebben dan echt een middel om aan de school te laten zien waarom ze tijd en geld voor bijscholing nodig hebben. Ik zie registratie dan ook als een instrument tot kwaliteitsverbetering en geen doel op zich.” (bron: Minizine).

Inschrijven?
Inschrijving is nu nog een vrijwillige keuze, maar met ingang van 2017 niet meer. Het wetsvoorstel dat daarvoor moet zorgen is op dit moment in behandeling. Zo is bijvoorbeeld nog niet geheel duidelijk of het register ook geldt voor zij-instromers die nog niet aan de bekwaamheidseisen voldoen. Als u wel aan die eisen voldoet, dan kunt u zich inschrijven door op de site een account aan te maken. Als u eenmaal bent ingelogd, dan voegt u uw verklaring van bevoegdheid toe en voert u uw werkervaring en huidige werkgever(s) in. Deze gegevens moeten eerst worden goedgekeurd voor u vindbaar bent in het register. Vervolgens beheert u zelf al uw informatie in het register.

Hoeveel uur?
Het is de bedoeling dat u binnen een periode van vier jaar minstens 160 uur investeert in uw professionele ontwikkeling. Daarvan dient minstens 100 uur te worden besteed aan vakinhoudelijke en pedagogische-didactische bekwaamheid. Hoeveel uur een bepaalde activiteit of cursus krijgt, dat wordt bepaald door registercommissies die bestaan uit leraren. Zo ontstaat er een groeiende lijst van door leraren gevalideerde opleidingen, cursussen en andere ontwikkelingsmogelijkheden. Uitgeverij Malmberg onderzoekt momenteel ook de mogelijkheid om congressen en professionaliseringsbijeenkomsten in het register te plaatsen.

Heeft u zich al ingeschreven? Waarom wel of juist niet? En wat vindt u van het huidige wetsvoorstel? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.