Thema social media in het onderwijs Podcasting: maak kennis met vodcasts

Podcasting: maak kennis met vodcasts
P

Op deze site hebben we het vaker gehad over podcasting. We horen ook van docenten dat zij het interessant vinden om podcasts te gebruiken in de les. Het is alleen niet altijd duidelijk hoe je podcasts nu precies in kunt zetten. Daarom publiceren we de komende tijd een korte reeks over podcasts in het onderwijs. De vorige keer hebben we al kort uitgelegd wat podcasts zijn, hoe je ze zelf kunt maken en was er een lesidee over het inzetten van podcasts. In dit vierde artikel willen we je kennis laten maken met een aanbieder van vodcasts (podcasts met video). Vodcasts kunnen erg interessant zijn voor het onderwijs.

TED (Technology, Entertainment, Design) is een wetenschappelijke vierdaagse bijeenkomst, die sinds 1984 jaarlijks gehouden wordt in Monterey (Californië) in de Verenigde Staten. Sprekers afkomstig uit de drie disciplines uit de titel vermaken en – vooral – informeren elkaar daar met korte lezingen over onderwerpen uit hun gebied van expertise of de wetenschap in het algemeen. Tijdens één bijeenkomst komen tientallen sprekers aan het woord (zie wikipedia ).

De bedoeling van TED is vooral om intelligente mensen een podium te geven om te proberen luisteraars te overtuigen van hun visie of nieuwe ideeën. Elke spreker heeft ongeveer achttien minuten de tijd voor zijn presentatie. Goede ideeën moeten zich van daaruit verspreiden over de wereld, ideologisch gezien. Daarom zet de organisatie van TED ook camera-opnames van het overgrote deel van de gehouden lezingen vrij toegankelijk op hun website. De daar aanwezige filmpjes worden vrijgegeven onder een Creative Commons license en zijn daarom voor iedereen gratis beschikbaar. Deze vodcasts kunnen worden gedownload naar je bureaublad, maar ook naar je i-pod om lekker in de trein te kijken.

De lezing van Ken Robinson PhD eis een buitengewoon goed voorbeeld van het vrije denken wat TED propageert. Hij brengt een totaal andere manier van denken over het huidige onderwijssysteem op een zeer toegankelijke manier en met veel humor. Daarnaast zijn er ook lezingen te vinden van Sergey Brin & Larry Page (oprichters Google), Bill Gates, Al Gore en Bill Clinton.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...