Home » Kennisdossier: Kinderen Veilig Online

Kennisdossier: Kinderen Veilig Online

Om de veiligheid van kinderen te bevorderen, heeft VPNGids.nl het Kennisdossier Kinderen Veilig Online samengesteld. Hiervoor werkte VPNGids samen met experts zoals Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media, Nikki Lee Janssen van Helpwanted en Geert en Anita Reynders van Stichting Tegen Internet Misstanden.

Om ouders en docenten bewust te maken van de risico’s van internet kunnen zij in verschillende artikelen onder meer de volgende informatie vinden:

Hoe en in welke situaties kinderen online gevaar kunnen lopen

Het artikel Ik daag je uit! De gevaren van online challenges geeft meer informatie over wat online challenges zijn. Een hele lijst met voorbeelden van uitdagingen zal je helpen wat wegwijs te worden in dit deel van het internet. Ook komen er verschillende redenen aan bod waarom online challenges zo populair zijn en hoe je hier als leraar en ouder het beste mee om kunt gaan.

Hoe je kinderen het beste kunt inlichten over deze risico’s

In het artikel Hoe praat je met je kind over de risico’s van het internet lees je meer over hoe je met kinderen of leerlingen praat over internetveiligheid. Kinderen, en vooral jongeren, kunnen erg passief zijn en het gesprek niet met je aan willen gaan. Ze willen immers zelf volwassen worden zónder de constante aanwezigheid van hun ouders. Toch blijft praten de meest effectieve manier om een kind veilig te houden. In het artikel lees je hoe je dit op een effectieve manier kan doen.

Hoe ouders toezicht kunnen houden op het internetgebruik van een kind

In Digitaal Ouderlijk Toezicht: Hoe werkt het? wordt uitgelegd hoe digitaal ouderlijk toezicht het leven een stuk gemakkelijker kan maken als het aankomt op de online veiligheid van kinderen. De juiste programma’s lossen een groot deel van hun zorgen voor op: ze filteren de pagina’s waar kinderen toegang tot hebben, plaatsen een tijdslimiet op hun internetgebruik en geven de mogelijkheid hun communicatie en social media profielen in te zien.

Het hele dossier bekijk je hier.

Wat wil jij graag te weten komen over online veiligheid van leerlingen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.