Een initiatief van Malmberg

Checklist: zo herken je nepnieuws

nepnieuws

Met de opkomst van sociale media wordt het steeds belangrijker om nepnieuws te leren herkennen. Maar waar let je dan precies op? Mediawijsheid.nl – de wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media – zet in een dossier op een rijtje wat er allemaal komt kijken bij het herkennen van nepnieuws.

Op Mediawijsheid.nl vind je een uitgebreid dossier over het herkennen van nepnieuws. Op deze pagina zet het mediawijsheid- platform onder meer uiteen waarom mensen nepnieuws maken, wat het gevaar ervan is en welke rol de filter bubbel en algoritmes spelen bij het via sociale media verspreiden van (nep)nieuws. Daarnaast vind je er een checklist van 8 do’s om nepnieuws beter te leren herkennen:

  1. Wie is de afzender van het bericht?
  2. Welke intentie heeft die afzender?
  3. Welke techniek is gebruikt?
  4. Kun je het verifiëren?
  5. Welke bron is gebruikt?
  6. De hele waarheid en niets dan de waarheid?
  7. Of een interpretatie van andermans waarheid?
  8. Check ook de foto’s

Verder lezen
Surf gauw naar het volledige dossier op Mediawijsheid.nl voor een toelichting op bovenstaande checklist. Vergeet ook niet om de video’s met nepnieuws als thema (in de meest rechtse kolom) te bekijken met leerlingen. Erg leerzaam en interessant voor jong en oud!

Besteed jij tijdens de les aandacht aan het herkennen van en omgaan met nepnieuws? Op welke manier? Deel je tips via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.