Home » Onderwijstips september 2019

Onderwijstips september 2019

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer de Week tegen Pesten 2019, de podcast Dit gaat van jullie tijd af en het jaarlijkse Docentencongres. Heb jij ook nog een goede tip? Laat het ons weten!

Week tegen Pesten 2019

Themaweek | 23 – 27 september | Landelijk
Ook in 2019 doen duizenden scholen in het primair- en voortgezet onderwijs mee aan de Week tegen Pesten. Verder wordt op televisie en sociale media aandacht gevraagd voor (online) pesten. Het thema van 2019 is ‘Wees een held, met elkaar’. Dit thema is gekozen vanuit de gedachte dat iedereen op school kan samenwerken om een groep veiliger te maken. Ook door iets kleins te doen, kun je helpen tegen pesten. De nadruk ligt dus op samenwerking, om daarmee voor een goede sfeer in de klas te zorgen waardoor er minder gepest wordt. Zo wordt iedereen die een positieve bijdrage levert aan hun groep een held.

Visitatie op je eigen school

Training | 8 oktober | Zeist
In deze eendaagse training leer je hoe je een (ontwikkelgerichte) visitatie in je eigen school kunt opzetten, hoe je een zelfevaluatie uitvoert en oefen je met de vaardigheden om een visitatie in de praktijk te doen. De volgende onderwerpen komen aan bod: vraagarticulatie, lesobservatie, gesprekstechnieken, geven van feedback en rapporteren van bevindingen. Je leest er hier meer over. Let op: aanmelden voor 5 september.

Dit gaat van jullie eigen tijd af

Podcast | online te beluisteren
In de podcast Dit gaat van jullie eigen tijd af helpt Academy4Learning docenten om tussen alle vernieuwende bomen een beetje zicht te houden op het onderwijskundige bos. Inmiddels zijn er drie podcasts te beluisteren: een introductie en tevens een ode aan de docent, een podcast over het nieuwe schooljaar en een podcast met de titel Goede feedback is geen advies, en ook geen compliment. De podcasts zijn kosteloos te beluisteren via Soundcloud. Fijn luistervoer voor wanneer je onderweg bent naar je werk!

Welbevinden in het onderwijs

Masterclass | 11 oktober | Onderwijsmuseum, Dordrecht
Hoe zou het zijn als je je leerlingen niet alleen goed voorbereidt op de arbeidsmarkt, maar hen tegelijkertijd óók kunt leren hoe ze zichzelf en anderen gelukkig kunnen maken? Hoe zou het zijn als je je team op een hoger plan kunt tillen en hen meer werkplezier, gezondheid en meer verbondenheid met elkaar en de leerlingen zou kunnen laten ervaren? In deze Masterclass ‘Welbevinden in het Onderwijs’ ga je hiermee aan de slag. Wil je meer te weten komen over programma? Ga dan gauw naar de website van leer en veerkracht.

Docentencongres: voortgezet leren

Congres | 25 november | Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum
Op maandag 25 november is het jaarlijks Docentencongres in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Het Docentencongres is vóór en dóór docenten uit het voortgezet onderwijs. Je volgt workshops, trainingen en/of inspiratiesessies op het gebied van eigentijds en toekomstbestendig onderwijs. Je gaat aan de slag met thema’s zoals formatief evalueren, leerdoelen, leren leren, coaching in de school en eigenaarschap. Maar ook met vraagstukken als ‘hoe krijg je collega’s mee in een verandering?’ en ‘welke interventies kun je doen om innovaties verder de school in te krijgen?’ Bekijk hier het blokkenschema en meld je aan.

Heb jij nog een onderwijstip die in dit rijtje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Witte lakens die te drogen hangen in de tuin

Column: Gelukkig, nieuw schooljaar

Alisa Lalicic, docent burgerschap in het mbo, telt haar zegeningen na een vervelend bericht in de teamapp.

Bekijk
Een jongen kijkt dagdromen van zijn schoolwerk op

Onderpresteren

Onderpresteren is een complex thema en komt op alle niveaus voor. Maar is onderpresteren eigenlijk zorgelijk?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.