Home » Onderwijstips september 2018

Onderwijstips september 2018

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. September is in onderwijsland nog een rustige maand, maar met deze suggesties maak je vast en zeker een goede start van het nieuwe schooljaar. Zit er iets voor jou tussen? Laat het ons weten!


Virtual Reality: Waterheldenavontuur

Gastles | gratis te boeken
Een primeur op VR-gebied: het Waterheldenavontuur, een interactieve gastles op school. In deze les voor groep 6, 7 en 8 strijden leerlingen om de beste waterheld te worden. Ze werken in teams met een spannende spelkoffer met knoppen, lichtjes en een virtual reality bril. In dit filmpje krijg je vast een goede indruk. De samenwerking tussen de gastdocent van het hoogheemraadschap en watermanager Bas (in de virtuele les) zorgt voor een unieke en spannende interactieve les, waarin kennis, spel en virtual reality samenkomen. Het Waterheldenavontuur is met ingang van mei voor het nieuwe schooljaar 2018/2019 gratis te boeken.

Hét onderwijsdebat

Debat | 26 september | Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht
Een debat georganiseerd door wetenschappers, medisch specialisten, beweging -en inrichtingsexperts die samen met onderwijsprofessionals in gesprek gaan over de vraag hoe we onze kinderen meer in beweging kunnen krijgen en goed leren zitten. Waar gaat het mis, hoe kunnen we dat voorkomen? Het debat vindt plaats in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht, waar ze teruggaan naar het verleden, de hedendaagse situatie onder de loep nemen en vooruitkijken naar de toekomst. Bezoek de website van het Onderwijsmuseum voor meer informatie.

Kom erbij!

Kinderboekenweek | 3 – 14 oktober | Locaties door het hele land
Tijdens de Kinderboekenweek 2018 valt er weer heel wat te beleven. De bestelperiode voor het lespakket is inmiddels gesloten, maar de kans is groot dat jouw school dit allang heeft gedaan. Tijdens de Kinderboekenweek reizen Jozua Douglas, maker van het Kinderboekenweekgeschenk De eilandenruzie, en Milja Praagman, maker van het prentenboek Kom erbij, door het land. In boekhandels en bibliotheken geven zij interviews, presentaties en signeersessies. Bekijk het programma op de website.

IBP in het onderwijs

Congres | 10 oktober | Green Village, Nieuwegein
In een dag bijgepraat worden over actuele ontwikkelingen om Informatiebeveiliging en privacy in je school of instelling goed te regelen. Hoe pak je Informatiebeveiliging en privacy (IBP) aan? Wat zijn de meest recente ontwikkelingen rondom de nieuwe privacywetgeving? Wat moet je als bestuurder of ict-coördinator doen? Worden er al boetes uitgedeeld door de toezichthouder in verband met de AVG? Dit congres is uitsluitend voor bestuurders, schoolleiders, ict-coördinatoren, privacy-officers en functionarissen gegevensbeschermers in het primair en voortgezet onderwijs. Bezoek voor meer informatie de website van Kennisnet.

Heb jij een onderwijstip of een suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.