Home » Onderwijstips oktober 2020

Onderwijstips oktober 2020

Maandelijks selecteert OVM congressen, boeken, leuke weetjes en andere onderwijstips die voor jou als leraar de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer de week van LOF en de Maand van de Geschiedenis. Heb jij ook nog een goede tip? Laat het ons weten!

Boekentip: Meesterlijk kleuteronderwijs

Sander Gordijn, beter bekend als meester Sander, brengt in oktober zijn eerste boek uit: Meesterlijk Kleuteronderwijs. In zijn visie op onderwijs voor de onderbouw combineert hij de belevingswereld van kleuters met digitale middelen en mogelijkheden. Sander gaat in op onderwerpen als bewegend leren, ICT in het kleuteronderwijs en online activiteiten voor leerkrachten. Bovendien breekt hij een lans voor meer mannelijke leerkrachten in de onderbouw. Hiermee wil hij inspelen op de kennisbehoefte onder vakgenoten. Ook hoopt hij Pabo-studenten te kunnen inspireren – en dan met name mannen – bij hun eerste stappen binnen de onderwijswereld.

Kinderboekenweek…

Thema van de Kinderboekenweek 2020 (30 sep-11 oktober) is ‘En toen’. Kinderen duiken met behulp van boeken de geschiedenis in. Lees de uitgebreide tips voor de Kinderboekenweek en download de gratis lessuggesties voor groep 3-8. Wil je meer ideeën? Kijk dan ook wat de bibliotheek in jouw buurt organiseert rondom het thema van de Kinderboekenweek.

… en nog meer geschiedenis

Oktober is traditioneel de Maand van de Geschiedenis. Bij uitstek de maand waarin je extra aandacht kunt geven aan dit vak. Thema van de editie 2020 is Oost/West. Denken in ‘wij’ en ‘zij’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu? Maar ook verhalen over ontmoetingen: tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte, tussen Stalin en Roosevelt en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer. Met onder andere podcasts, tentoonstellingen, video’s en reporters die verslag doen uit het hele land.

De week van LOF: Krachtig leraarschap

Van 5 t/m 9 oktober organiseert het LerarenOntwikkelFonds (LOF) de week van LOF: ‘Krachtig leraarschap’. Leraren worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan verschillende online workshops over innovatie en krachtig leraarschap in het po, vo en mbo. LOF-leraren en diverse partners van LOF verzorgen inspirerende, online workshops. Keynote spreker tijdens deze LOF-week is Pedro De Bruyckere, onder andere bekend van het uitpluizen van onderwijsmythes. Hij spreekt in zijn webinar over de invloed van online lesgeven op leraren en leerlingen. Verder zijn er online workshops over de inzet van films in je les, hybride lesgeven, of online non-verbale communicatie.

Beslisboom neusverkoudheid

BOinK (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang) heeft samen met AJN Jeugdartsen de beslisboom neusverkoudheid aangepast. Er is nu één beslisboom voor kinderen van 0 jaar t/m groep 8. Deze aangepaste versie is gecontroleerd door het RIVM. De beslisboom voor het wel of niet toelaten van neusverkouden kinderen op de kinderopvang en op school wordt op zeer grote schaal gebruikt. In een aantal gevallen heeft dit geleid tot een aanpassing van de beslisboom en de vragenlijst. Je kunt de beslisboom 0 jaar t/m groep 8 downloaden via BOinK. Houd voor de actuele richtlijnen ook de webpagina ‘Kinderen, school en COVID-19’ van het RIVM in de gaten.

9 oktober: het Nationaal Onderwijscongres komt naar je toe

Dit jaar vindt het Nationaal Onderwijscongres volledig online plaats, zodat je thuis of met collega’s in de klas mee kunt doen aan inspirerende keuzesessies en masterclasses. Rode draad van het congres is ‘Duurzaam ontwikkelen’. Het programma belicht hoe educatie kan bijdragen aan een duurzame wereld en hoe leerlingen zich duurzaam kunnen ontwikkelen in een steeds veranderende samenleving. Onder andere met keynote speakers Meester Mark (van der Werf) en auteur en Berthold Gunster, grondlegger van het begrip ‘omdenken’.

Heb je ook een tip voor oktober? Deel het via het reactieformulier.

 

Laatste onderwijsnieuws

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Bekijk dit stappenplan maar eens.

Bekijk

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.