Home » Onderwijstips oktober 2015

Onderwijstips oktober 2015


Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere de boeken ‘Ik zag twee apen wetenschapen’, ‘Het Alternatief II’ en het NRO congres voor Onderwijs en Onderzoek.

Het Alternatief II
Jelmer Evers & René Kneyber
In vergelijking met hun collega’s in andere landen hebben Nederlandse leraren veel autonomie, maar desondanks klagen zij regelmatig over een gebrek aan professionele ruimte. Onderwijsinnovatie en -verbetering komen maar moeizaam van de grond. In Het Alternatief II gaan verschillende auteurs, onder wie Gert Biesta, Edith Hooge, Marco Snoek, Hester IJsseling en Alderik Visser, in op deze vreemde paradox in het Nederlandse onderwijs. Daarbij komen onderwerpen aan bod zoals vertrouwen en controle, teacher leadership, de docent als netwerker en zelfbestuur van leraren. Dit boek wordt op 7 oktober, vandaag dus, gepresenteerd op het Lerarencongres in Den Bosch.

Handboek: leren leren voor het voortgezet onderwijs
Het Handboek Leren Leren bevat actuele theorieën, praktische inspiratiebladen en direct inzetbare formats die door alle leraren in alle vakgebieden kunnen worden ingezet. De auteurs onderstrepen het belang van vijf krachtige leerprincipes die ze uitvoerig behandelen, te weten: zelfregulatie, metacognitie, leerstrategieën, leermeesters en een rijke leeromgeving. De praktische handvatten in dit boek kunnen leraren helpen om leerlingen optimaal te laten leren. Hiermee kan tevens het risico op afstromen van beloftevolle leerlingen worden verminderd. Verschijnt medio november 2015.

Whitepaper: Motivatie & Maatwerk | De meerwaarde van adaptieve leertechnologie
De intrinsieke motivatie van leerlingen neemt significant toe bij gebruik van Score!.* Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat is verricht tijdens een pilot met het nieuwe, adaptieve leermiddel van Malmberg. De uitgeverij deelt de onderzoeksresultaten in de whitepaper ‘Motivatie & Maatwerk: de meerwaarde van adaptieve leertechnologie’. De whitepaper is vanaf nu te downloaden op Onderwijs van Morgen. Verder lezen en de whitepaper downloaden? Dat kan hier.

Boek: Ik zag twee apen wetenschapen
Door met jongeren te filosoferen over wetenschap, kun je hun aangeboren verwondering prikkelen en het denken over de wereld om hen heen verdiepen. Je voedt hun zelfdenkend vermogen en leert hen kritisch te argumenteren en te luisteren naar andermans mening. In ‘Ik zag twee apen wetenschapen’ vind je een uitgebreide handleiding om te filosoferen met kinderen en jongeren. Ook vind je er 25 voorbeelden van lessen die een filosofisch gesprek accommoderen over een thema rondom wetenschap, of die aansluiten bij bepaalde vakken op school. Daarnaast staan er ook 25 lessen in om een filosofisch gesprek te voeren over een thema rondom wetenschap aansluitend bij vakken op school.

NRO Congres: Samen op expeditie!
4 november – Rijtuigenloods, Amersfoort
Heb je hart voor onderwijs en onderzoek? Bezoek dan het NRO-congres op 4 november in Amersfoort. Een avontuurlijke en dynamische dag waarop kennisdeling, inspiratie en ontmoeting centraal staan. Het programma is gevarieerd en vol keuze: voor ieder wat wils! In drie verschillende rondes kan je telkens kiezen uit vier verschillende onderdelen met daarbinnen weer een breed aanbod van thema’s en onderwerpen. Denk hierbij aan onderzoek op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de rekenles, effecten van ICT, bewegen en leren, professionele leergemeenschappen, maar ook bijvoorbeeld pesten en sociale relaties in de klas of het brein en leren. Kortom: veel actuele onderwerpen.

Heeft u nog een tip die u graag wilt delen met collega-docenten? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier!

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.