Home » Onderwijstips oktober 2013

Onderwijstips oktober 2013

Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent in het voortgezet onderwijs de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere de boeken ‘Socialbesitas’ en ‘Meisjes kijken’ en de Amerikaanse documentaire ‘The New Public’.

Boek: Socialbesitas
door Herm Kisjes en Mayke Calis

Veel ouders, opvoeders en docenten worstelen met het socialemediagebruik van hun kinderen. Zowel thuis als op school. Ze vragen zich af welke grenzen ze moeten stellen. In dit boek worden tal van adviezen gegeven om hier op een praktische, opbouwende en effectieve manier mee om te gaan. ‘Socialbesitas’ is kortom een aanrader voor iedere ouder, opvoeder, docent en jongerenbegeleider die inzicht wil krijgen in de gevaren van online vraatzucht voor een offline leven. Herm Kisjes is verslavingsdeskundige en werkt als therapeut in een zelfstandige praktijk. Mayke Calis is journalist en schrijft veel over ontwikkeling in het Nederlandse onderwijs.

Workshop: Aansluiten bij de jeugd van tegenwoordig
14 oktober – 15:00 tot 18:00 uur

Een workshop over de belevingswereld van leerlingen: de jeugd van tegenwoordig. Aan de hand van vier thema’s bekijk je in hoeverre de leerling van nu andere dingen wil en nodig heeft dan vroeger. Wat mogen we verwachten op basis van het ontwikkelende puberbrein? Hoe komt het dat jongeren soms niet gemotiveerd zijn? Willen ze door alle afleiding van sociale media en smartphones nog wel presteren? Allemaal relevante vragen die aan bod komen tijdens de workshop. Naast een aantal inzichten vanuit recent onderzoek gaan deelnemers ook zelf aan de slag. Je maakt een analyse van hoe je op dit moment de aansluiting weet te vinden met de leerling van nu. Locatie: YoungWorks, Prinsengracht 437, Amsterdam.

Documentaire: The New Public
Bedford-Stuyvesant, Brooklyn: een gebied in New York waar een derde van de inwoners onder de armoedegrens leeft. Het slagingspercentage van leerlingen uit deze wijk is niet hoger dan veertig procent. Vastbesloten daar iets aan te doen, opent voormalig dj en docent James O’Brien in de herfst van 2006 een nieuwe middelbare school. Een school met een kunstgeoriënteerd curriculum, waar zelfontplooiing, samenwerken en sociale verandering centraal staan. Deze film volgt de reis van leerlingen , ouders en opvoeders die een verschil willen maken. Voor henzelf, maar ook voor de andere jongeren in de community. The New Public is vanaf januari 2014 verkrijgbaar, zowel digitaal als op dvd.

Boek: Meisjes kijken of meisjescultuur in de spiegel
door Linda Duits en Pedro de Bruyckere

Meisjes staan volop in de aandacht van de media, maar bijna altijd op een negatieve manier. Van breezersletjes tot bangalijsten en de Facebookmoord: meisjes worden gedacht extra kwetsbaar en beïnvloedbaar te zijn. Dit beeld keert ook terug in populaire cultuur. In films en series wordt de wereld van meisjes neergezet als een hel. Ondertussen groeien generaties meisjes gewoon op tot zelfstandige volwassenen waarmee niks mis is. In Meisjes Kijken scheiden we feit van fictie. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek laten we zien hoe de wereld van meisjes eruit ziet. Vanaf 8 oktober in de winkels. Bekijk hier alvast een inkijkexemplaar.

 

Documentaire: Superschool
Onlangs zond Tegenlicht een documentaire uit over de Superschool. Geen basisschool, geen middelbare school, maar één school voor leerlingen van twee tot achttien jaar. Initiatiefnemer Eric van ’t Zelfde wil op deze manier de kansen van leerlingen uit een achterstandswijk in Rotterdam vergroten. Er zijn dan ook geen vrije woensdagmiddagen meer: die tijd wordt gereserveerd voor extra taallessen. Lees voor meer informatie het artikel dat Trouw vorige week publiceerde. En: bekijk digitaal de uitzending van Tegenlicht.

Boek: Spijbelen doe je maar thuis
door Trudy Coenen

Na de basisschool komt meer dan de helft van de leerlingen terecht op het vmbo en toch staat het in een kwaad daglicht. Onterecht, volgens velen. Zo ook volgens vmbo-docente Trudy Coenen. Inmiddels geeft ze al twintig jaar les op een ‘zwarte’ vmbo-school in Amsterdam. Persoonlijke missie: ‘haar kinderen’ hun diploma laten halen. Haar ervaringen beschrijft ze in het boek ‘Spijbelen doe je maar thuis’. Verkrijgbaar bij de boekhandel en online.

Heeft u ook een tip of suggestie die u graag wil delen met collega’s? Stuur een e-mail naar de redactie of reageer via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.