Home » Onderwijstips november 2020

Onderwijstips november 2020

Maandelijks selecteert OVM congressen, boeken, leuke weetjes en andere onderwijstips die voor jou als leraar de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer de week van de mediawijsheid en de verlenging van de pilot ‘Gratis toegang tot wetenschappelijke publicaties’.

Servicedocument coronamaatregelen po

Het ministerie van OCW heeft een nieuw servicedocument gepubliceerd met handvatten voor schoolbesturen in het primair onderwijs om uitvoering te geven aan de landelijke coronamaatregelen die gelden vanaf 12 oktober 2020. Lees meer op poraad.nl

Grootste Kinderrechtenles – Groep 7 en 8

Op 20 november, de verjaardag van het kinderrechtenverdrag, organiseert UNICEF de tweede editie van de Grootste Kinderrechtenles. Op deze dag gaan leerlingen aan de slag met een bijzondere challenge: ze bedenken ‘een recht’ voor in de klas. Uit het onderzoek Geluk onder Druk blijkt namelijk dat leerlingen uit groep 7 en 8 het meest stress ervaren door de mening van anderen. Aan de leerlingen de taak om iets te bedenken waardoor alle kinderen in de klas lekker in hun vel zitten. Deze challenge is onderdeel van het ‘Ken je rechten’-lespakket dat is ontwikkeld door de educatiespecialisten van YoungCrowds. Kijk voor meer informatie op unicef.nl/grootsteles.

Week van de Mediawijsheid, inclusief zelftest voor leerlingen

Op 6 november start de Week van de Mediawijsheid, de jaarlijkse campagne om bewust en kritisch om te gaan met media. Door het hele land vragen verschillende organisaties aandacht voor digitale balans en gezondheid. Hoe beïnvloedt jouw mediagebruik jouw leven of dat van je leerlingen?

Netwerk Mediawijsheid heeft in samenwerking met het Trimbos-instituut landelijk onderzoek uitgevoerd om te achterhalen hoe de (digitale) balans van Nederlanders eruitziet. De onderzoeksresultaten worden op de eerste dag van de Week van de Mediawijsheid gepresenteerd.

Verder is een zelftest ontwikkeld. Deze test laat jongvolwassenen nadenken over hun persoonlijke digitale balans en behoeftes. De zelftest is vanaf 6 november beschikbaar op digitale-balans.nl. Een overzicht van alle activiteiten vind je op de website van de Week van de Mediawijsheid.

Pilot ‘Gratis toegang tot wetenschappelijke publicaties’ met een jaar verlengd

Het afgelopen jaar hebben ruim 17.000 geïnteresseerden zich aangemeld voor de pilot ‘Gratis toegang tot wetenschappelijke publicaties’. In deze pilot krijgen leraren en onderwijsprofessionals uit het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gratis toegang tot EBSCO Education Source, een database met wetenschappelijke onderwijsliteratuur. Goed nieuws: de pilot wordt met een jaar verlengd tot 29 oktober 2021.

Meer informatie over de achtergrond van de pilot, de database en hoe je je kunt aanmelden staat op voordeleraar.nl.

Nieuwe ronde Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit

Tot en met 16 november 2020 kunnen scholen zich aanmelden voor de derde ronde van de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. Via deze regeling kan jouw school budget krijgen voor het versterken van het thema ‘gezonde relaties & seksualiteit’ binnen de school. Doel van de regeling is om de aandacht voor dit thema binnen scholen te vergroten en leerlingen beter te informeren. Aan de hand van het thema help je leerlingen na te denken over bijvoorbeeld gezonde relaties, wensen en grenzen, veilig vrijen, zwangerschap en seksuele diversiteit. Dit draagt bij aan een positieve en gezonde seksuele ontwikkeling van jongeren.

Meer informatie over de regeling en de voorwaarden zijn te vinden via vo-raad.nl en de gezondeschool.nl.

Leestip: Mindset − verander je manier van denken om je doelen te behalen

Psycholoog Carol Dweck legt in dit boek uit dat het niet alleen onze vaardigheden en talenten zijn die voor succes zorgen, maar ook onze statische of op groei gerichte mindset. Ze maakt duidelijk waarom het prijzen van de intelligentie en het talent van onze kinderen niet bijdraagt aan hun zelfvertrouwen en prestaties. En dat het hun succes zelfs in de weg kan staan. Met de juiste instelling kunnen opvoeders kinderen motiveren en helpen om op school beter te presteren, en tegelijk op persoonlijk en professioneel vlak ook de eigen doelen bereiken.

Meer informatie op swpbook.com

Heb jij ook een tip voor november? Laat het ons weten via het reactieformulier!

Laatste onderwijsnieuws

Voetballende kinderen

Buitenspelen!

Spelen in de buitenlucht is niet alleen gezond, maar maakt kinderen ook sociaal en sterk. Tips voor op het schoolplein!

Bekijk

De lezende leerkracht

De leerlingen van juf Naomi voelen deze lezende leerkracht aan de tand: welke boeken heeft ze zelf eigenlijk al gelezen?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.