Home » Onderwijstips juni 2018

Onderwijstips juni 2018

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie onder meer de werkconferentie Digitale didactiek, het gratis lesmateriaal van Ruimtevaart in de klas en het hartverwarmende boek Stampen en zingen van Gerwin van der Werf.

De terugkeer van het lesgeven

Boek | Gert Biesta
In het hedendaagse onderwijs lijkt de rol van leraren geminimaliseerd te zijn. Ze moeten een ‘coach’ zijn of een ‘lerende onder lerenden’ en leerlingen moeten vooral ‘autonoom leerstof tot zich kunnen nemen’. Aan de hand van zijn invloedrijke drieslag kwalificatie, socialisatie en subjectificatie laat onderwijspedagoog Gert Biesta zien dat de rol van lesgeven, en daarmee die van de leraar, niet uitgespeeld is. Hij pleit hiermee niet voor een terugkeer van de traditionele leraar, in plaats daarvan houdt hij een pleidooi voor een ‘derde weg’ waarin het werk van leraren integraal onderdeel van het onderwijs blijft. De terugkeer van het lesgeven is vanaf 6 juni verkrijgbaar bij de betere (online) boekhandel.

Digitale didactiek

Werkconferentie | 5 juni | St. Ignatiusgymnasium, Amsterdam
Na het succes van eerdere werkconferenties Digitale didactiek organiseert Leerling2020 op 5 juni een werkconferentie Digitale didactiek op het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam. Je leert hoe je ict kunt inzetten om je lessen te verrijken. Er is keuze uit dertien verschillende ‘proeverijen’ waarin uitleg wordt gegeven over allerlei digitale tools. Vervolgens ga je zelf aan de slag met een praktische opdracht. Ontdek bijvoorbeeld hoe je zelf rubrics ontwerpt, hoe je instructievideo’s maakt en verrijkt. Ook wordt er aandacht besteed aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Benieuwd wat dit voor jou als docent betekent? Schrijf je in.

Ruimtevaart in de klas

Gratis lesmateriaal
Kwalitatief gratis lesmateriaal is niet altijd even gemakkelijk te vinden, maar de website ruimtevaartindeklas.nl tikt wat ons betreft alle boxjes moeiteloos af. Dus ben je op zoek naar lesmateriaal binnen de thema’s ruimtevaart, de aarde en het behoud daarvan? En werkt je op een basisschool of in de onderbouw op een middelbare school? Dan zijn deze lespakketten dé tip voor jou. Wij zijn daarnaast ook onder de indruk van de zoekfunctie op de website. Je filtert gemakkelijk op vak, op type media en/of op lesvorm. Bekijk voor inspiratie ook de Lessenkalender 2018.

Stampen en zingen

Boek | Gerwin van der Werf
In Stampen en zingen volgt Gerwin van der Werf een jaar lang de leerlingen van zijn examenklas muziek op de middelbare school. Hij neemt ze mee naar concerten, probeert ze de beginselen van het taoïsme uit te leggen, zit in de groepsapp, imiteert BN’ers, waagt zich aan avant-gardemuziek, gaat naar het gala, huurt een reusachtige gong en zit het hele jaar in een spagaat tussen wat hij ze wíl leren en wat hij ze moet leren. In dit vrolijke en muzikale boek draait de lezer een jaartje mee in de examenklas van misschien wel de beste muziekdocent van Nederland – en steekt daar zelf ook het nodige van op. Vanaf 14 juni verkrijgbaar bij de betere (online) boekhandel.

Heb jij een onderwijstip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Portret van eerstejaars student Nena van Dalen

Even bellen met de pabo

Wat speelt er op de pabo? Dit keer vroegen we het aan eerstejaars student Nena van Dalen.

Bekijk
Een microfoon voor een Zweedse vlag

Column: Douze points naar ons mbo!

Ryan Smulders werkt als docent maatschappijleer in het mbo en is liefhebber van het songfestival. Hij ontdekte verschillende overeenkomsten.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.