Home » Onderwijstips juli 2019

Onderwijstips juli 2019

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer de grootste les in kunstmatige intelligentie voor het basisonderwijs, het NRO-congres en de Summerschool van Malmberg. Heb jij ook nog een goede tip? Laat het ons weten!

NRO-congres: samen op koers

Congres | 30 oktober | Jaarbeurs, Utrecht
Het duurt nog even, maar op 30 oktober is het tijd voor alweer de 5e editie van het NRO-congres. Het congres is een geschikte dag voor ontmoeting, inspiratie en kennisdeling. Je ontmoet er mensen die net als jij interesse hebben in de combinatie van onderwijs en onderzoek. Dat kunnen leraren of team- en schoolleiders zijn, maar ook medewerkers kwaliteitszorg, intern begeleiders, bestuurders, adviseurs of ontwikkelaars van leermiddelen. En natuurlijk onderwijsonderzoekers, met elk hun eigen expertise. Houdt het programma in de gaten en schrijf je alvast in.

Onderwijs: over vroeger, voor later, van nu

Tentoonstelling | vast | Onderwijsmuseum, Dordrecht
Ieder zijn eigen schooltijd. Generatie op generatie. Veel veranderde in de loop der tijd. Maar de vragen blijven steeds hetzelfde. Wat moet je leren? Welke vakken zijn belangrijk? Hoe leer ik het beste? Leerkrachten vroegen en vragen nog steeds: hoe motiveren we de leerlingen, hoe leiden we hen naar een plekje in de maatschappij? Kijk en luister. Verwonder en geniet bij de tentoonstelling Onderwijs over vroeger, voor later, van nu in het Onderwijsmuseum in Dordrecht.

Grootste les AI in het basisonderwijs

Lespakket | 4 september | landelijk
Artificiële of kunstmatige intelligentie is een vernieuwende technologische ontwikkeling van onze tijd. Er wordt zelfs gezegd dat AI meer verandering teweeg gaat brengen dan het internet. Het zit verweven in alle aspecten van ons dagelijks leven, maar leidt nog regelmatig tot discussie. Wat is AI eigenlijk precies? En hoe ver willen we gaan met de ontwikkelingen? Wat is er allemaal mogelijk? En willen we dat? Schrijf je in en doe mee met de lancering van de Nationale AI cursus Junior. Je ontvangt na inschrijving uiterlijk twee weken van tevoren het lespakket. Gratis! De lesmodule is geschikt voor kinderen van 10 t/m 14 jaar. Zo wordt AI een technologie van en voor ons allemaal.

MediaMasters

Serious game | 8-15 november | landelijke wedstrijd
Leerkrachten opgelet: het is weer mogelijk om groep 7/8 aan te melden voor de serious game MediaMasters. Duizenden klassen strijden tijdens de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november) om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. Durft jouw klas het aan? Schrijf je nu in!

Summerschool Malmberg

Summerschool | 15, 20 & 29 augustus | Eindhoven, Zwolle & Utrecht
Eind augustus organiseert Malmberg een Summerschool in Eindhoven, Zwolle en Utrecht voor docenten die (gaan) werken met een MAX-methode. In verschillende sessies helpt de uitgeverij je om het optimale uit je methode te halen. Ook is er volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en samen een lesplanning of PTA op te stellen. Na afloop van de Summerschool ben je helemaal klaar voor de start van het schooljaar. Wat mag je verwachten:

  • Gevarieerde sessies die je helpen om het nieuwe schooljaar goed voorbereid te beginnen.
  • Praktijkervaringen en didactische tips voor optimaal gebruik van de online leeromgeving.
  • Alle ruimte om vragen over je methode of je vak te stellen aan experts.
  • Gezellig bijpraten en ervaringen uitwisselen. Wij voorzien je van een hapje en een drankje.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan nu in!

Heb jij nog een onderwijstip die in dit rijtje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.