Home » Onderwijstips juli 2016

Onderwijstips juli 2016

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. In deze editie van ‘Onderwijstips’ onder meer de lessenserie ‘Programmeren kun je leren’, het vermakelijke boek ‘Meester Mark graaft door’ en de naderende deadline voor het aanvragen van de lerarenbeurs.

Lerarenbeurs? Inschrijven tot 1 juli

Wilt u graag een lerarenbeurs aanvragen maar heeft u dit nog niet in orde gemaakt? Let er dan op dat de inschrijfperiode loopt tot 1 juli. Voor die tijd moet u zich dus hebben ingeschreven. U kunt zich als bevoegd docent inschrijven als u een een bachelor- of masteropleiding wilt volgen. U krijgt dan een tegemoetkoming – voor collegegeld en studiekosten – van maximaal 7700 euro per jaar. Meer weten? Alle informatie is te vinden op de website van DUO.

Boek: Meester Mark graaft door

Dit nieuwe boek van Mark van der Werf gaat niet over het voortgezet onderwijs, maar is té leuk om niet op te nemen in dit lijstje. In Meester Mark graaft door schetsen leraren hoe ons onderwijs op de kleuter- en lagere school in ruim een halve eeuw is veranderd. Negentig gulden per maand verdient een beginnend onderwijzer in 1950. Nonnen geven breiles met stug katoenen garen; ‘leken-juffen’ worden zodra ze trouwen dezelfde dag ontslagen. Het schoolhoofd dat het in de jaren zestig in zijn hoofd haalt om een tv-toestel aan te schaffen, krijgt een meute bezorgde vaders op zijn dak: ‘Gaat dat niet te ver?’

Lessenserie programmeren

De lessenserie ‘Programmeren kun je leren’ is geschikt voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met behulp van deze serie heb je snel de beginselen van het programmeren onder de knie. In de vier delen maak je gaandeweg kennis met verschillende manieren van programmeren en programmeertalen. In boek 1 komt de basis van het programmeren aan bod en in boek 2 staat tips om sneller te leren werken. In het 3e deel leer je hoe je keuzemogelijkheden met ‘als’ inbouwt. Hiermee laat je de computer beslissingen nemen. In deel 4 – het laatste boek – ga je webpagina’s bouwen in HTML en Javascript. Bezoek voor meer informatie de website van Schoolsupport.

Boek: Basislessen bewegingsonderwijs

Hoe vaak komt dat niet voor? Een kind in de groep dat door een fysieke of motorische beperking niet kan meedoen met de anderen. Dit derde deel uit de reeks Basislessen bewegingsonderwijs staat boordevol tips en/of eenvoudige aanpassingen om dit kind volledig geïntegreerd mee te laten doen in de reguliere gymles. U maakt voor de groep, waar een kind met een motorische beperking deel van uitmaakt, zinvolle en uitdagende lessen binnen het bewegingsonderwijs. Bovendien krijgt u informatie over de visie en doelstelling van het vak, het begeleiden van een kind met een motorische beperking (met achtergronden) en compleet uitgewerkte activiteiten die in plaats van een les(onderdeel) mogelijk zijn. Handig is het gedeelte in het boek over rolstoelen, tillen en diverse sportmogelijkheden.

Heeft u een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.