Home » Onderwijstips januari 2015

Onderwijstips januari 2015


Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere het boek ‘
Wat écht werkt: 27 evidence-based strategieën voor het onderwijs’, de Nationale Onderwijstentoonstelling 2015 en het 4e Nationale Docentencongres NaSk in de jaarbeurs in Utrecht.

Basisboek e-learning maken
‘Lesmateriaal kan dankzij de digitale revolutie tegenwoordig betrekkelijk snel en goedkoop geproduceerd worden. Maar hoe doet u dat? Klaas Bellinga laat u in dit boek zien dat het maken van e-learning niet moeilijk hoeft te zijn. Na het lezen van ‘Basisboek e-learning maken’ weet u waar u rekening mee moet houden bij het maken van een e-learning omgeving; kent u 6 didactische concepten en leertheorieën; bent u op de hoogte van leerstijlen en het gebruik van taxonomieën; kent u 8 praktische didactische modellen om e-learning op te zetten; kent u meer dan 25 werkvormen die u kunt gebruiken in e-learningcursussen en heeft u inzicht in bestaande oplossingen voor het technisch inrichten van een e-learningomgeving en het maken van e-learning.’

6e Jaarcongres VMBO
Het 6e Jaarcongres VMBO, dat plaatsvindt op 20 januari op de Reehorst in Ede, staat in het teken van gepersonaliseerd leren voor leerlingen en docenten. Gepersonaliseerd leren wordt gezien als een ultieme manier van differentiëren en als een onderwijsvorm die interessant kan zijn voor een school met dalende leerlingaantallen. Het congres bestaat uit een afwisselend programma met sprekers en deelsessies rond gepersonaliseerd leren. Ook de lopende beleidsonderwerpen komen aan bod en er is een informatiemarkt ingericht waar verschillende organisaties en instellingen zich presenteren. Bekijk de website voor meer informatie over het programma en de deelsessies.

1e Nationale Docentencongres Economie én 4e Nationale Docentenconges NasK
Op donderdag 22 januari organiseert Malmberg voor de eerste keer het Nationale Docentencongres Economie voor docenten in het voortgezet onderwijs. Het congres vindt plaats in De Beurs van Berlage in Amsterdam. Tijdens het congres krijgt u onder meer praktische tips die u direct kunt inzetten in uw lessen. Daarnaast praat niemand minder dan econoom Barbara Baarsma u bij over de actuele stand van zaken van de Nederlandse economie. Daarnaast organiseert Malmberg op vrijdag 23 januari het 4e Nationale Docentencongres NaSk voor docenten natuur- en scheikunde. Het congres vindt plaats in Supernova (De Jaarbeurs) in Utrecht en biedt een gevarieerd programma vol inspirerende sprekers en spraakmakende onderwerpen. Zo vertelt Boyan Slat alles over zijn project The Ocean Cleanup en kunt u onder meer een masterclass bijwonen van proevengoeroe Keith Gibbs.

Wat écht werkt: 27 evidence-based strategieën voor het onderwijs
‘De hedendaagse leraar heeft effectieve ondersteuning nodig om het lesgeven in de klas te optimaliseren. Wat écht werkt biedt de leraar 27 evidence-based strategieën, die direct in de praktijk kunnen worden toegepast. Van elk van deze strategieën wordt in dit boek een definitie gegeven, de theoretische basis en het achterliggende idee worden besproken, er volgen praktijkvoorbeelden, het wetenschappelijke onderzoek ernaar wordt toegelicht, en bovendien worden waar nodig nadelen en valkuilen aangegeven. Tot slot volgen er een algehele conclusie en tips voor verder lezen.’ Beschikbaar vanaf 5 januari 2015

Nationale Onderwijstentoonstelling 2015
Van 27 tot en met 31 januari vindt in de Jaarbeurs Utrecht de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) 2015 plaats. Ook dit jaar worden onder de noemer Onderwijsacademie talloze seminars en workshops georganiseerd die voor u als docent in het voortgezet onderwijs de moeite waard zijn. Zo dagen Renée van Eijk en Michel van Ast van Leraren met Lef u uit met de vraag: Hoe bent u baas over uw tijd? En docent Sanne Pit gaat in op manieren waarop ict meerwaarde kan hebben voor leerlingen en dan met name op het gebied van gepersonaliseerd leren. Lees hier verder voor meer informatie over het uitgebreide programma.

Heeft u een tip of suggestie die echt niet mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.