Home » Onderwijstips december 2019

Onderwijstips december 2019

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer het NK voor beroepen, het 5e Nationale Docentencongres NASK en het vakevent KindVak – voor wanneer kinderen je vak zijn. Heb jij ook nog een goede tip? Laat het ons weten!

OnderwijsInzicht: anders organiseren met ict

Bijeenkomst | 17 januari 2020 | Jaarbeurs, Utrecht
In één dag inzicht krijgen in het anders organiseren van jouw onderwijs? Tijdens dit congres hoor je inspirerende sprekers, kun je deelnemen aan leerzame sessies en colleges, en bieden praktijkvoorbeelden van andere scholen inspiratie. Tussendoor heb je volop de gelegenheid collega’s te ontmoeten en in gesprek te gaan met deskundigen. OnderwijsInzicht wordt georganiseerd voor schoolbestuurders, schoolleiders en ict-verantwoordelijken in het po en vo. Leveranciers, onderwijsadviseurs en andere geïnteresseerden zijn ook welkom. Meer informatie vind je op onderwijsinzicht.nl.

5e Nationale Docentencongres NASK

Congres | 14 februari 2020 | Prodentfabriek, Amersfoort
Op vrijdag 14 februari, de dag van de liefde, is het weer tijd voor het 5e Nationale Docentencongres NASK. Dit keer vindt het evenement plaats in de oude Prodentfabriek in Amersfoort. Wat je kunt verwachten? Hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke neemt je mee de ruimte in, Lieven Scheire geeft een theatercollege over de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap en de technologie en Talitha Muussee vertelt je alles over wonderlijke beleefwereld van de jongere generatie. Bekijk het hele programma op Malmberg.nl.

Kindvak: als kinderen je vak zijn

Vakevent | 17-18 januari 2020 | Brabanthallen, Den Bosch
KindVak is hét overkoepelende vakevent voor alle professionals die werken met kinderen tot 16 jaar. Registreer je nu voor de editie in 2020. Het jaar dat KindVak 25 jaar bestaat. Na een bezoek ben je weer helemaal op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen je branche. Ter verdieping en kennis worden er ook meer dan zestig workshops georganiseerd: van babyopvang en ikc-ontwikkeling tot het signaleren van kindermishandeling. Zowel voor management als voor medewerkers. Kortom: hét evenement als kinderen je vak zijn! Bezoek kindvak.nl voor meer informatie.

Waar 10-14-onderwijs elkaar ontmoet

Conferentie | 22 januari 2020 | Spring High, Amsterdam
De conferentie Waar 10-14-onderwijs elkaar ontmoet is bedoeld voor leraren en schoolleiders van (startende) 10-14-onderwijsinitiatieven. We willen vooral van elkaar leren, bijvoorbeeld over het volgende: Wie heeft al een goede doorlopende leerlijn voor rekenen/wiskunde uitgewerkt en wil dit voorbeeld laten zien? Waar en hoe wordt het eigenaarschap van leerlingen bevorderd? Hoe ziet dat eruit in het curriculum en bij de leraar? Welke vaardigheden heeft een leraar nodig om 10-14-leerlingen te kunnen coachen? Waar worden groepen heterogeen samengesteld en wat zijn de voor- en nadelen? We verbinden jouw vragen en ervaringen ook met de leerplanontwikkeling van SLO en de meest actuele inzichten opgedaan bij Curriculum.nu. Meer informatie vind je op 1014onderwijs.nl.

Toetsfestival PO

Festival | 22 januari 2020 | Prodentfabriek, Amersfoort
Wees trots op jouw werk in het basisonderwijs! Want hoe mooi is het om iedere dag jouw leerlingen te motiveren, te inspireren en te zien groeien. Nu is het jouw beurt: laat je verrassen tijdens hét Toetsfestival PO. Swing mee tussen sessies, foodtrucks en workshops. Uiteraard ga je naar huis met een tas vol praktische handvatten voor in de klas! Dus roep je collega’s erbij en vier het feestje mee. Bekijk het volledige programma op Bureau-ice.nl.

NK voor beroepen

Kampioenschappen | 4-6 maart | WTC Expo, Leeuwarden
Van 4 t/m 6 maart 2020 vindt in het WTC Expo Leeuwarden het NK voor beroepen plaats. Zo’n 315 vmbo-leerlingen en 500 mbo-studenten gaan met elkaar de strijd aan: wie wordt de beste van Nederland in zijn of haar beroep? Beleef het mee, moedig de finalisten aan, en kom naar Skills The Finals. Tijdens het evenement kun je zelf ook meedoen aan allerlei activiteiten en verschillende beroepen ervaren tijdens de LOB-Experience. Meld je bezoek nu aan via skillsthefinals.nl.

Heb jij nog een onderwijstip die in dit rijtje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.