Home » Onderwijstips december 2017

Onderwijstips december 2017

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie onder meer de boeken Onderwijs voor de 21ste eeuw en Onderwijs van onderen. Wat lees jij deze maand? En waar neem jij aan deel? Deel het met ons!

ICT in de onderwijspraktijk

Inspiratiedag | 11 november | Amadeus Lyceum, Vleuten
Kom jij op 11 november ook naar de landelijke Inspiratiedag voor leerkrachten in het basis-, voortgezet en mbo-onderwijs in Vleuten? Naast ruimte en tijd om ervaringen uit te wisselen en te oefenen met programmeerrobots, zijn er verschillende workshops te volgen. Deze workshops worden gegeven door leerkrachten. Zij laten zien, met voorbeelden uit de eigen les en klas, hoe zij hun lessen vernieuwen en meer 21e-eeuws maken. Behalve luisteren ga je zelf ook aan de slag, neem dus je eigen laptop/device mee. Lees verder en meld je aan op Vives.

Onderwijs voor de 21ste eeuw

Boek | Kris van den Branden
Dit boek biedt een antwoord op de grote vragen over het onderwijs van de 21ste eeuw. Geschreven in een heldere taal, opgefrist met concrete ideeën uit de onderwijspraktijk en overgoten met een stevige dosis optimisme. Want ons onderwijs is uitstekend maar het kan nog beter. Beter aangepast aan de moderne tijden, beter voor leerlingen en hun ouders, beter voor leerkrachten. Onderwijs voor de 21ste eeuw is een must voor iedereen die geeft om de kwaliteit van ons onderwijs. Iedereen dus.

OnderwijsInzicht

Bijeenkomst | 19 januari 2018 | Supernova, Jaarbeurs Utrecht
Kennisnet organiseert samen met de PO-Raad en de VO-raad OnderwijsInzicht. In een dag praten ze je bij over innoveren en ict in het onderwijs.  Deskundigen en onderwijscollega’s gaan in op actuele ontwikkelingen, geven verhelderende analyses en laten je zien wat ict-innovaties voor jouw onderwijsorganisatie kunnen betekenen. Een goede inkoop van ict is hierbij belangrijk. Na dit congres kun je direct aan de slag met alle praktische informatie en tips. Meld je aan op onderwijsinzicht.nl, hier vind je ook meer informatie over het congres.

Onderwijs van onderen

Boek | 5Vwo Filosofie Berlage Lyceum
Hoe zal het onderwijs eruitzien in 2032? In het rapport ‘Ons Onderwijs 2032’ gaven onderwijsdeskundigen hun visie op het onderwijs van de toekomst. Helaas maakten zij hierbij onvoldoende gebruik van de kennis van de leerlingen zelf, die toch deel uitmaken van dit onderwijssysteem. In Onderwijs van onderen zijn leerlingen zelf aan het woord, en wel die uit 5 VWO van het Berlage Lyceum in Amsterdam. Zij zetten hun eigen creatieve en praktische voorstellen en adviezen voor het onderwijs in 2032 op een rij. Daarbij gaan zij in op verschillende elementen uit het rapport en combineren hierbij hun filosofielessen en eigen ervaringen. Het onderwijs van de toekomst, volgens de leerlingen zelf.

Heb jij een onderwijstip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.