Home » Onderwijstips april 2019

Onderwijstips april 2019

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer de Nationale Buitenlesdag en het boek Juffen zijn toffer dan meesters. Heb jij een goede tip? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

De Nationale Buitenlesdag
2 april | heel Nederland
Er doen al 2627 scholen mee aan de Nationale Buitenlesdag 2019! Op deze dag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! Meld je aan en je ontvangt – in maart – de gratis (digitale) Buitenlesbundel met de leukste lessen in je inbox. Meer informatie over de Nationale buitenlesdag

Kennisdelingsbijeenkomst privacy passend onderwijs & gegevensuitwisseling onderwijs & jeugd(hulp)
Bijeenkomst | 9 mei | regio Utrecht/Amersfoort (locatie volgt)
Samenwerkingsverbanden (swv’s) en scholen hebben in het kader van passend onderwijs veel vragen over het gebruik van persoonsgegevens, gezondheidsgegevens en informatiebeveiliging. Waar moet je rekening mee houden bij het delen van informatie over leerlingen tussen de scholen binnen het swv, de informatie-uitwisseling tussen swv en school en andere partners zoals jeugdhulp en leerplicht? En wat komt erbij kijken wanneer je met partners (preventief) samenwerkt als het gaat om thuiszitters? Tijdens de kennisdelingsbijeenkomst op 9 mei krijg je antwoord op bovenstaande vragen, word je op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken omtrent privacy én is het mogelijk vragen te stellen aan de aanwezige deskundigen. Meer informatie

Juffen zijn toffer dan meesters
Boek | Pedro de Bruyckere, Paul A. Kirschner, Casper Hulshof
In Juffen zijn toffer dan meesters trekken Pedro De Bruyckere, Paul A. Kirschner en Casper Hulshof de lijn door van hun bestseller Jongens zijn slimmer dan meisjes. Gesteund door onderzoek bespreken ze een volledig nieuwe reeks onderwijsmythes. In verhitte debatten zoeken ze naar het sterkst gedragen standpunt. Ook als er daardoor hardnekkige fabels moeten sneuvelen. Is aangeboren intelligentie bepalend voor een goede schoolcarrière? En hoe zit het nu met die juffen en meesters? In dit boek staat het weloverwogen antwoord. Meer informatie over het boek Juffen zijn toffer dan meesters.

Het Onderwijscongres
Congres | 16 mei | Philips Stadion Eindhoven
Leer op Het Onderwijscongres 2019 in meer dan 20 masterclasses, workshops en best practices van experts uit het onderwijs, de politiek en het bedrijfsleven hoe je als onderwijsprofessional met jouw school een optimale teamprestatie kan leveren. Zij nemen de honderden bezoekers mee aan de hand van vijf actuele thema’s: arbeidsmarkt & samenwerking; innovatie in het onderwijs; de juiste studiekeuze; onderwijs op maat en marketing & communicatie. Meer informatie over Het onderwijscongres.

Leerlingen opleiden tot goede digitale burgers met De Vreedzame School
Podcast | Kennisnet
Hoe leid je leerlingen op tot goede digitale burgers? Leo Pauw, grondlegger van De Vreedzame School en gepromoveerd op burgerschapsvorming, vertelt in deze podcastaflevering hoe zij dit doen. Benieuwd wat je als schoolbestuurder of schoolleider kan leren van De Vreedzame School? Beluister het hele gesprek met Leo Pauw onderaan de webpagina of abonneer je via iTunes op de Kennisnet-podcast.

Heb jij een goede onderwijstip die in dit rijtje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.