Home » Onderwijstips april 2017

Onderwijstips april 2017

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie van Onderwijstips onder meer het boek ‘De 7 vaardigheden van de inspirerende leraar’ en een bijzondere tentoonstelling in het onderwijsmuseum.

 

Dit heilzaam toezigt: 200 jaar Onderwijsverslag
Tentoonstelling | vanaf zaterdag 1 april, Onderwijsmuseum Dordrecht
Van 1 april tot en met 30 september 2017 kun je in het Onderwijsmuseum in Dordrecht terecht voor de tentoonstelling Dit heilzaam toezigt – 200 jaar Onderwijsverslag. De onderwijsverslagen van 1817 tot heden vormen de basis. In het jaarlijks opgeschreven verslag zijn beschouwingen en markante details in overvloed aanwezig. Gloedvolle waarnemingen en goedwillige aanbevelingen en aanmaningen van schoolopzieners en -inspecteurs ademen de geest van vroeger. Wat meer koele analyses met cijfers en grafieken weerspiegelen de huidige tijd. Objecten, documenten en beeldmateriaal tonen de historische en actuele waarde van de onderwijsverslagen.

Leren voor morgen: uitdagingen voor het onderwijs
Boek | Anje Ros, Myriam Lieskamp
In dit boek gaan de auteurs in op trends die nu zichtbaar zijn en de consequenties die dat kan hebben voor het onderwijs. Ze laten zien wat dit betekent voor het leren van leerlingen, de rol van de leraar en de inrichting van het onderwijs. Maar dat niet alleen; zij laten ook scholen aan het woord die druk bezig zijn leerlingen te laten leren voor morgen. Deze scholen doen dat op een eigen indrukwekkende wijze, en hebben kansrijke onderwijsvisies. Ook diverse wetenschappers en deskundigen geven input die kan dienen als bouwstenen voor scholen die nadenken over hun onderwijsvisie voor het leren voor morgen. Vanaf 10 april online verkrijgbaar,, onder meer via uitgeverij Pica.

Met Alle Respect 2017
Congres | woensdag 12 april, Muntgebouw Utrecht
Als we leerlingen willen leren omgaan met de diversiteit en de democratie van onze samenleving, gaat het om een balans tussen meeveren en tegenwicht bieden. Hier raken sociale veiligheid en de spanning van samen leven elkaar. Hoe kunnen we de spanning in de klas en op school aangaan en oppakken als leerervaring? Hoe zetten we met leerlingen het maatschappelijk debat in voor het oefenen van respect, de vorming van een eigen mening en het bouwen aan het leren samenleven in diversiteit? Deze vragen staan centraal op 12 april. Met Alle Respect is hiermee dé plek voor inspiratie, oefening, verdieping en dialoog over een effectieve aanpak om positief om te gaan met diversiteit en polarisatie. Bezoek voor meer informatie de website van Stichting School & Veiligheid.

De 7 vaardigheden van de inspirerende leraar
Boek | Auteur: Michel Linthorst
Wat doe je als leraar, als kinderen met tegenzin naar school gaan, moeite hebben om op te letten in de les of opstandig worden? En wat doe je als je merkt dat je hierdoor zelf ook je motivatie en plezier kwijt bent, als lesgeven moeizaam wordt? Dit boek boordevol inspiratie, verhalen, tips en oefeningen voor in en met de klas laat zien hoe je zelf gemotiveerd en geïnspireerd kunt blijven en tegelijk ook de leerlingen kunt helpen hun innerlijke motivatie te vinden. Het helpt jou en je leerlingen weer enthousiast te maken, moeilijk gedrag in de klas te voorkomen en te ontdekken wat ieders talenten, dromen en drijfveren zijn. Vanaf 25 april online verkrijgbaar, onder meer bij uitgeverij Lannoo Campus.

Heb jij een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.