Specials Onderwijstips Onderwijsfilm van het jaar: Wat is het doel van onderwijs?

Onderwijsfilm van het jaar: Wat is het doel van onderwijs?
O


De documentaire ‘Wat is het doel van onderwijs?’ (Operation Education) is vorige week, op de dag dat de film in première ging, verkozen tot onderwijsfilm van het jaar 2015. Volgens de jury draagt de film bij aan de bewustwording van vele vraagstukken met betrekking tot het onderwijs en de zoektocht naar een antwoord op de meest fundamentele vraag: Wat is het doel van onderwijs?

‘Als je honderd jaar te leven hebt in een samenleving die snel verandert, wat is dan belangrijk om te leren? En: Wat is daarin dan de rol en het doel van onderwijs?’ Met die vraagstelling opent Claire Boonstra van Operation Education de documentaire ‘Wat is het doel van onderwijs?’. De film gaat over loslaten en bevragen wat we in het onderwijs gewend zijn. Alleen zo kan je volgens Boonstra bij die ene, fundamentele vraag komen, namelijk wat het doel van onderwijs is. Pas als je daar een antwoord op hebt, is het mogelijk om het gewenste onderwijs te creëren en in te vullen.

‘Gert Biesta en Claire Boonstra bieden de context, vanuit wetenschappelijk oogpunt en vanuit het belang voor de samenleving, voor de mensheid. Jelmer Evers geeft zijn visie als docent, ook Arnold Jonk en Jan Rotmans komen voorbij, afgewisseld met inspirerende en verrassende quotes van een grote variatie aan Nederlanders, die vanuit hun hart antwoord geven op het waarom van onderwijs’, aldus de website van de Onderwijsfilm van het jaar.

Over de documentaire
In de zomer van 2014 heeft œ Operation Education het initiatief genomen de film en het eerder verschenen boek te maken rondom de vraag ‘Wat is het doel van onderwijs?’. Xander Beks van Tasty Green Life Experience – een organisatie die jongeren inzet in de praktijkwereld van hun beroepsopleiding – heeft de onderwijsfilm geproduceerd. Speciaal aan de documentaire is dat hij, onder begeleiding van Beks en Ernest van Hezink, zonder budget gemaakt is door een grote groep gemotiveerde jongeren.

Online kijken én lezen
De documentaire volgt op het gelijknamige boek – een bundeling van honderd portretten en omschrijvingen van het doel van onderwijs – dat in augustus 2014 verscheen. De documentaire is online te bekijken op Watishetdoelvanonderwijs.nl en het boek is op diezelfde website kosteloos te downloaden. Beiden producties zijn een initiatief van Danaë Onderwijsinnovatie en Operation Education.

Meer onderwijsfilms
Op de website van de Nationale Onderwijsweek staat een shortlist met daarin documentaires en speelfilms over onderwijs. Ook op Onderwijs van Morgen verscheen eerder een artikel over onderwijsfilms en –documentaires. En voor degenen die nog niet uitgekeken zijn: op Educators Technology verscheen dit weekend een artikel met daarin de beste verzamelsites voor online (onderwijs-) documentaires.

Heeft u ‘Wat is het doel van onderwijs?’ al gezien? Wat vindt u van de documentaire? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...