NRO: de toekomst van vakmanschap in het beroepsonderwijs

0

‘Specialistisch opgeleide mbo-vakmensen hebben de beste baankansen en aantrekkelijk werk. Dat is tegen de verwachting in. Vaak wordt gedacht dat smal opgeleiden het moeilijker krijgen op de arbeidsmarkt naarmate ze ouder worden, omdat hun vaardigheden sneller verouderen.’

Dit is een van de bevindingen uit een recent afgerond onderzoek. Het onderzoek maakt deel uit van het NRO-project De Toekomst van vakmanschap. ‘In dit project bracht een consortium – bestaande uit ROA, AMCIS, Kohnstamm Instituut en ecbo – in kaart aan welk type vakmanschap van middelbaar opgeleiden behoefte is op de arbeidsmarkt, en wat dit betekent voor de inrichting van het mbo’, aldus het NRO.

Kwetsbaar

NRO: ‘Voor praktisch opgeleide vakmensen (met een smalle mbo-opleiding, met name op niveau 1 en 2) verloopt de overgang van school naar de arbeidsmarkt soepel. Maar daar staat tegenover dat zij vaak lang werken in beroepen met een laag salaris en een lage beroepsstatus. De opwaartse mobiliteit blijft achter voor deze groep. Dit maakt de positie van de praktisch opgeleide vakman kwetsbaar. Ook op de middellange termijn is vooral behoefte aan specialistische en brede vakmensen.’ Wil je hier meer over te weten komen? Download dan een van de onderzoekspublicaties op de website van het NRO. Ook het artikel dat verscheen op Didactief Online is de moeite waard.

Hoe denk jij over de toekomst van vakmanschap in het beroepsonderwijs? Hoe kunnen we de opwaartse mobiliteit stimuleren? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here