Home » ‘Nee’ zeggen doe je zo

‘Nee’ zeggen doe je zo

Nee zeggen. Als kind wist je waarschijnlijk maar al te goed hoe dat moest, maar voor veel volwassenen is het allesbehalve makkelijker gezegd dan gedaan. Kortom; een lesje ‘nee zeggen’ is voor veel van ons geen overbodige luxe. Onderstaand artikel delen we dan ook maar wat graag met je.

In het eerder op mt.nl verschenen artikel Zo zeg je vaker nee haalt de auteur een onderzoek aan waaruit blijkt dat veel mensen denken dat collega’s en werkgevers hen als niet flexibel beschouwen, wanneer ze eens een keer ‘nee’ zeggen. Ook blijkt dat vrouwen er doorgaans meer moeite mee hebben dan mannen. Los daarvan is het de vraag wanneer je best ergens ‘nee’ tegen kunt zeggen, en wanneer het wellicht goed is om toch ‘ja’ te zeggen.

Nee!

Gelukkig zijn er heel wat verschillende manieren om vaker nee te leren zeggen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen of het gevraagde goed is voor je functioneren binnen het bedrijf en of je er plezier aan beleeft. Daarnaast noemt gedragstherapeut Anya van der Linden maar liefst 21 verschillende manieren om ‘nee’ te zeggen. We zetten er vijf voor je op een rij:

  1. Uitstel vragen: ‘Ik denk erover na en kom erop terug.’
  2. Hoffelijk nee zeggen: ‘Ik waardeer dat je aan me denkt, maar ik ben al bezet.’
  3. Op jouw voorwaarden: ‘Ik wil je wel helpen, als we het zo en zo kunnen doen.’
  4. Bied spontaniteit als optie: ‘Het past nu niet in mijn agenda, maar laat je het me weten als je nog eens iemand zoekt?’
  5. Vijf-minuten-gunst: ‘Ik kan niet komen, maar ik kan je wel helpen te promoten door een mail rond te sturen.’

 Op welke manier zeg jij nee in lastige situaties? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.