Home » ‘Nee’ zeggen doe je zo

‘Nee’ zeggen doe je zo

Nee zeggen. Als kind wist je waarschijnlijk maar al te goed hoe dat moest, maar voor veel volwassenen is het allesbehalve makkelijker gezegd dan gedaan. Kortom; een lesje ‘nee zeggen’ is voor veel van ons geen overbodige luxe. Onderstaand artikel delen we dan ook maar wat graag met je.

In het eerder op mt.nl verschenen artikel Zo zeg je vaker nee haalt de auteur een onderzoek aan waaruit blijkt dat veel mensen denken dat collega’s en werkgevers hen als niet flexibel beschouwen, wanneer ze eens een keer ‘nee’ zeggen. Ook blijkt dat vrouwen er doorgaans meer moeite mee hebben dan mannen. Los daarvan is het de vraag wanneer je best ergens ‘nee’ tegen kunt zeggen, en wanneer het wellicht goed is om toch ‘ja’ te zeggen.

Nee!

Gelukkig zijn er heel wat verschillende manieren om vaker nee te leren zeggen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen of het gevraagde goed is voor je functioneren binnen het bedrijf en of je er plezier aan beleeft. Daarnaast noemt gedragstherapeut Anya van der Linden maar liefst 21 verschillende manieren om ‘nee’ te zeggen. We zetten er vijf voor je op een rij:

  1. Uitstel vragen: ‘Ik denk erover na en kom erop terug.’
  2. Hoffelijk nee zeggen: ‘Ik waardeer dat je aan me denkt, maar ik ben al bezet.’
  3. Op jouw voorwaarden: ‘Ik wil je wel helpen, als we het zo en zo kunnen doen.’
  4. Bied spontaniteit als optie: ‘Het past nu niet in mijn agenda, maar laat je het me weten als je nog eens iemand zoekt?’
  5. Vijf-minuten-gunst: ‘Ik kan niet komen, maar ik kan je wel helpen te promoten door een mail rond te sturen.’

 Op welke manier zeg jij nee in lastige situaties? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Actief buitenspelen doe je zo!

Bewegen is goed voor de gezondheid én de ontwikkeling van kinderen. Kinderen zouden minimaal één uur per dag intensief moeten bewegen. Er rust dan ook een belangrijke taak op de schouders van het po en de buitenschoolse opvang: de zorg voor goede buitenspeelmogelijkheden. Gebruik deze tips om buitenspelen te stimuleren. In het kader van de …

Actief buitenspelen doe je zo! Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.