Home » Nederlandse jongeren leren programmeren

Nederlandse jongeren leren programmeren


In het digitale tijdperk waar we dagelijks verschillende smartphones, tablets  en computers gebruiken lijkt het logisch dat we jongeren zo vroeg mogelijk leren programmeren. Weten hoe je de taal van machines schrijft wordt in de nabije toekomst waarschijnlijk net zo belangrijk als de beheersing van de Engelse taal.


Dit artikel is geschreven door Mark van Rijn, trainer en adviseur bij Youngworks, en verscheen eerder op Youngworks-blog

Maar hoe krijg je jongeren aan het programmeren? Er zijn verschillende initiatieven in Nederland gelanceerd waarvan de Nederlandse Codeweek het grootste initiatief is. Op de website Mediawijsheid.nl worden verschillende kleine initiatieven verzameld en ook op de website van Kennisnet kun je een aantal dossiers vinden die verder gaan op dit onderwerp.

Hoeveel ambitieuzer lijken onze westerburen in het Verenigd Koninkrijk dit aan te pakken! De BBC lanceerde onlangs het ambitieuze project Make It Digital! – een belangrijk VK-breed initiatief om een nieuwe generatie te inspireren creatief om te gaan met coderen, programmeren en digitale technologie.

Komende tijd krijgt elk kind in groep 7 een coding device; één miljoen apparaten in totaal! De BBC heeft hiervoor een digitaal samenwerkingsverband gesloten met ongeveer 50 organisaties. Verder worden er 5.000 digitale stagiairs opgeleid en start de BBC een seizoen van BBC-programma’s en online activiteiten waarin programmeren centraal staat. Een project met een hele grote wow-factor.

Ik hoor je denken: dit zouden we ook in Nederland moeten doen! Maar welke organisaties dan? Ik denk zelf aan een NPO-brede samenwerking met in elk geval OCW, Waag Society, ECP, Mediawijzer.net en Kennisnet.

Wie mogen er volgens jou niet ontbreken aan een NL-breed digital samenwerkingsverband om jongeren te stimuleren om te gaan programmeren?

Mark van Rijn werkt als trainer/adviseur bij Youngworks. Hij geeft lezingen, trainingen en workshops aan ouders, docenten, praktijkopleiders en andere professionals die met jongeren werken. Voor Youngworks heeft Mark ruim 15 jaar met jongeren gewerkt op het snijvlak van onderwijs, welzijn en jeugdzorg.

Lees ook:

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.