Home » Nationale Onderwijsweek 2021: samen voor de toekomst

Nationale Onderwijsweek 2021: samen voor de toekomst

Tussen 4 en 9 oktober vindt de Nationale onderwijsweek 2021 plaats. Dit jaar is ‘Samen voor de toekomst’ het thema en Amersfoort de Nationale Onderwijsstad. Het belooft een week vol positieve aandacht voor het onderwijs én jou als docent of leerkracht te worden.

Groot podium voor het onderwijs

‘Onderwijs is van belang voor de ontwikkeling van mens en maatschappij. Als je iets wilt veranderen, moet je bij het onderwijs beginnen’, zegt Job Christians, voorzitter van Stichting Nationale Onderwijsweek. ‘In de eerste week van oktober willen we het gesprek tussen onderwijsprofessionals stimuleren, talenten in het zonnetje zetten en inspirerende evenementen organiseren. Het onderwijs verdient het om in the picture te staan.’

Uitgeverij Malmberg is partner van de Nationale Onderwijsweek en in het bijzonder verbonden aan Nationale Onderwijstalenten. ‘Met Malmberg heeft de Stichting Nationale Onderwijsweek een kundige partner die ons bij kan staan in de verwezenlijking van onze doelstelling; het bieden van een krachtig podium voor al het prachtige van het onderwijs in Nederland’, aldus Job Christians.

Onderwijsweek heeft elk jaar een nieuw thema

De Nationale Onderwijsweek wordt niet zomaar al 20 jaar in de eerste week van oktober gehouden. De week omarmt ook de Internationale Dag van de Leraar. Op initiatief van de Unesco staan leraren van over de hele wereld dan in het zonnetje. Tijdens de Nationale Onderwijsweek staat elk jaar een thema centraal. In 2019 was het ‘De schoonheid van het vak’. Dit jaar is dat ‘Samen voor de toekomst’: samen bouwen aan het onderwijs van morgen en daarna.

Job Christians: ‘Hoe fantastisch is het als we met elkaar onderwijs weten te creëren waarin kinderen de beste versie van zichzelf kunnen worden? Dat is een uitdaging, want goed onderwijs is behoorlijk complex. Ieder kind heeft andere behoeften, een andere achtergrond en daarnaast spelen ook maatschappelijke vraagstukken mee. Tijdens de Nationale Onderwijsweek gaan we hierover met elkaar in gesprek en wisselen ideeën uit. We brengen elk jaar behoorlijk wat mensen op de been: schoolbestuurders, onderwijsassistenten, leraren en universitair docenten uit alle sectoren.’

Vol programma met ontmoetingen

Het programma van de Nationale Onderwijsweek is voor én door het onderwijs georganiseerd. Zo houden alle basisscholen in Amersfoort op woensdag 6 oktober open huis. Iedereen die geïnteresseerd is en eens binnen wil kijken is welkom. Op woensdag 7 oktober is er een inspiratielunch met auteur en Docent van het Jaar Amin Asad. Hij gaat in op de vraag hoe je voor verbinding zorgt in de klas.

Als je niet in of rondom Amersfoort woont, dan is er ook genoeg te doen. Er zijn online-kennissessies van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) over allerlei onderwerpen, zoals kansengelijkheid en rekentalent. NSO-CNA geeft onder andere de webinar Toekomstig leiderschap in het onderwijs en Worlds Connects geeft korte trainingen zoals Beter omgaan met pubers, Kwetsbare kinderen en Coaching in de klas.

Prijsuitreiking Nationale Onderwijstalenten

Een terugkerend onderdeel in de Nationale Onderwijsweek is de Prijsuitreiking Nationale Onderwijstalenten. De 35 genomineerde en veelbelovende jonge basisschoolleraren presenteren de resultaten van hun afstudeeronderzoek. Daarna volgt een onderwijsdebat en de avond eindigt met de feestelijke prijsuitreiking. Uitgeverij Malmberg heeft zich aan deze prijs voor talentvolle leraren verbonden. Immers: net zo belangrijk als het ondersteunen van de huidige docenten, is het aanmoedigen van de volgende generatie.

Eén dag in het teken van film

Ben je liefhebber van onderwijsfilms? Dinsdag 5 oktober staat in het teken van film. Zo wordt de prijs voor de Nationale Onderwijsfilm uitgereikt en bekendgemaakt wie zich Filmleraar van het jaar van het jaar mag noemen. De makers van de documentaire ‘Klassen’ geven die dag een masterclass over het maken van een documentaire. Ze vertellen hoe ‘Klassen’ tot stand is gekomen en beantwoorden al je vragen.

Genoeg inspirerende activiteiten tijdens de Nationale Onderwijsweek! Ben je benieuwd naar het hele programma? In het blokkenschema kun je precies zien wat er in de week van 4 t/m 8 oktober allemaal te doen is.

 

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.