Home » Maatschappelijk aanzien leraren po en vo achteruit

Maatschappelijk aanzien leraren po en vo achteruit

Het aanzien van leraren in het basis- en voortgezet onderwijs is achteruitgegaan. Het startsalaris van pabo-afgestudeerden is in de afgelopen tien jaar zelfs onder dat van andere hbo-afgestudeerden gezakt. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en Ecorys.

Voor hbo-afgestudeerde docenten in het voortgezet onderwijs is de situatie minder nijpend. Hun startsalaris ligt gemiddeld zo’n tien procent hoger dan hbo-afgestudeerden in andere beroepsgroepen. Toch is het aanzien van vo-docenten er ook niet bepaald beter op geworden. Een mogelijke verklaring zou zijn dat er steeds meer hoger opgeleide beroepsgroepen zijn bijkomen. Daarmee is het docentschap minder exclusief geworden. Daarnaast schatten docenten zichzelf nog lager in op de maatschappelijke ladder.

Maatschappelijk aanzien in de toekomst

Volgens de onderzoekers is moeilijk hard te maken waar de daling in het maatschappelijk aanzien van po- en vo-docenten nou precies aan ligt. ‘Er zijn wel ideeën over, zoals de dalende beloning, de feminisering en vergrijzing van de sector’, aldus het NRO. Om het tij te keren is het volgens de onderzoekers belangrijk om continu te investeren in verbetering van de arbeidsvoorwaarden, in de kwaliteit van de opleidingen en in de professionalisering van leraren. Daarnaast is het volgens hen van groot belang om voortdurend de aantrekkelijke kanten van een baan in het onderwijs onder de aandacht te brengen.

Wil je meer te weten komen over dit onderzoek of ben je benieuwd naar de aanbevelingen? Download dan het volledige onderzoeksrapport via de website van het NRO.

Merk jij als leraar in het po of vo dat het maatschappelijk aanzien van jouw beroep de afgelopen tien jaar is achteruitgegaan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.