Home » Links week 36

Links week 36

Morgen, 1 september 2009, vertrekt de clipper Stad Amsterdam uit Plymouth in Engeland om de reis van de Beagle eens goed over te doen. Charles Darwin reisde met de Beagle van 1831 tot 1836 naar Zuid- Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Pacifische en Indische Oceaan. Op zijn reis bestudeerde hij dieren, planten, fossielen en de geologie. De rest van zijn leven wijdde hij aan het onderzoeken en classificeren van zijn vondsten. Mede door die reis ontwikkelde hij zijn theorie over het ontstaan van soorten. Darwin werd geboren in 1809 en zijn boek On the Origin of Species verscheen op 22 november 1859. 2009 is dus met recht een Darwin-jaar. De VPRO viert dat met een tweetal indrukwekkende reizen, in 2009 naar Afrika en in 2010 naar o.a. de Galapagoseilanden. Aan boord reist een wisselend gezelschap van journalisten, wetenschappers en andere bijzondere gasten mee.

De reis en het leven aan boord zijn op allerlei manieren te volgen: er is een prachtige zij het wat rommelige site, er is een tv-serie op Nederland 2 (elke zondag om 21.05 vanaf 13 september), op digitale TV zijn uitzendingen op Geschiedenis24 en op Holland Doc24 en op SchoolTV is een pagina ingericht voor het voortgezet onderwijs. Verder wordt er aan boord flink getwitterd, is er een Hyve , is de reis te vinden op Facebook , op Delicious en op Flickr.

Darwins reis inspireert de zeilers tot vele onderwerpen, van vogeltrek tot slavernij, van marinebiologie tot sterrenkunde, van nieuwe soorten tot vernietigde volkeren. Tijdens de reis zullen vele bijzondere ontmoetingen plaatvinden, met nazaten van Darwin en beschermers van natuur en milieu. Ik vind het een prachtig initiatief en ga de Beagle zeker volgen. Nu nog de muziek van de Onedin-line uit mijn hoofd zien te krijgen (voor jongeren dan ik: Khachaturian, Spartacus Suite).

Ander onderwerp: de Open Universiteit biedt (sinds wanneer?) gratis cursussen aan via de Spinoza-site . Drie cursussen staan er nu op: een Kennismaking met Spinoza, een cursus Middelnederlandse Letterkunde van Frits van Oostrom en een cursus Logica van Johan van Benthem. Waarschijnlijk vooral geschikt voor docenten, gymnasiumleerlingen en hoogbegaafdenprojecten. Goed en duidelijk materiaal, ook beschikbaar als download voor de e-reader.

Die e-readers, daar gaan we meer van horen. Ze worden beter en bereikbaarder. De komende week mag ik er één uitproberen, daar hoort u nog van. Deze week veel nieuws, o.a. over de mogelijkheid om studieboeken te downloaden via Bookboon.com . Het businessmodel is ongebruikelijk: sponsors adverteren in het materiaal. Ik verwacht dat het de komende jaren heel hard zal gaan met de distributie van digitale boeken en dat ook juist de businessmodellen innovatief zullen (moeten) zijn. En tegelijkertijd weet ik zeker dat het vasthouden van het echte papieren ding voorlopig niet verdwijnen zal.

In de vakantie verscheen het Wikiwijs-meerjarenplan (deze link is een download!). Hierin leggen de bij wikiwijs betrokken ambtenaren uit hoe wikiwijs de komende jaren wordt verwezenlijkt. Er is nog niet breed op gereageerd maar wel door Wilfred Rubens die nog aarzelt en meer ziet in ‘ontwrichtende innovaties‘ gericht op gepersonaliseerd leren . Karin Winters merkt op dat wikiwijs nauwelijks leeft in het onderwijsveld (afgaand op de reacties op de wikiwijs-site). Ik wil heel graag uw mening horen over wikiwijs: leest u het plan (of de samenvatting, en pas op met printen want het zijn 84 pagina’s) en discussieer op onderwijsvanmorgen met uw beroepsgenoten over de toekomst van open leermiddelen.

Gelezen op Scienceguide: vier faculteiten met lerarenopleidingen (INHolland, Windesheim, de HU en HvA) gaan zich samen inzetten om het debat over het leraarschap en de kwaliteit daarvan op te schudden. Respect en vernieuwing staan daarin centraal. “Uitwisseling van kennis en ervaring is essentieel voor de kwaliteit van onderwijs. ‘Het wiel opnieuw uitvinden’ was bijna spreekwoordelijk voor de innovatiecultuur in het onderwijs. Hierdoor worden veel ervaringen en kennis niet benut,” zeggen zij in hun gezamenlijke stuk. Dat stuk heet ‘Bouwstenen’ en wie ons een link kan bezorgen is welkom. Via de educatie-pagina van Scienceguide is overigens altijd veel nieuws te vinden over opleiding en scholing van docenten en de ontwikkeling van het vak.

Het Ruud de Moor Centrum (onderdeel OUNL) reikt dit jaar de Jos van Kemenade-Award uit aan scholen die leraren de ruimte bieden om (verder) te professionaliseren op de werkplek. Alle scholen in het po, vo, mbo, hbo of lerarenopleiding kunnen meedingen naar deze Award. Scholen kunnen ook worden voorgedragen door deskundigen uit het onderwijsveld. De aanmeldingstermijn sluit op 1 oktober 2009.

En: de online literatuurgeschiedenis is klaar! De site is in het leven geroepen door DNBL en bestaat al sinds 2002. Met de toevoeging van de literatuur vanaf 1900 is de geschiedenis (voorlopig) compleet.

 

 

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.