Home » Lestip: Hongaarse vluchtelingen

Lestip: Hongaarse vluchtelingen


Vluchtelingen worden al lang niet meer met open armen ontvangen. Hoe anders ging dat in 1956. Toen waren Hongaarse vluchtelingen meer dan welkom. ‘Andere Tijden in de Klas’ blikt terug.

200.000 vluchtelingen
Het lukte de EU onlangs niet om 40.000 vluchtelingen te herdelen. In 1956 lukte het wel om zonder problemen 200.000 Hongaarse vluchtelingen te herplaatsen in West-Europa. Drieduizend van hen kwamen naar Nederland en ze werden hartelijk ontvangen. In 1956 breekt er een opstand uit in Hongarije. De straten van Boedapest stromen vol met demonstranten die eisen dat het Russische leger uit Hongarije vertrekt. De opstand wordt bloedig neergeslagen en zorgt voor een stroom van vluchtelingen. Enkele Hongaarse vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen vertellen hun persoonlijk verhaal.

Opnieuw gemonteerd
De uitzending ‘Hongaarse vluchtelingen’ van Andere Tijden van NTR is in samenwerking van Andere Tijden in de Klas en SchoolTV opnieuw gemonteerd voor leerlingen van de bovenbouw. Voor geschiedenisdocenten is er bij de video een handleiding met aanvullende informatie en een aantal (kijk)vragen beschikbaar.

Zie voor de lestip ‘Hongaarse vluchtelingen’ de video (10 min) en de handleiding en kijkvragen (pdf).

Hoe besteedt u in de klas aandacht aan het vluchtelingenprobleem? Deel uw lestips en ideeën via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.