Lesideeen Lestip: Hongaarse vluchtelingen

Lestip: Hongaarse vluchtelingen
L


Vluchtelingen worden al lang niet meer met open armen ontvangen. Hoe anders ging dat in 1956. Toen waren Hongaarse vluchtelingen meer dan welkom. ‘Andere Tijden in de Klas’ blikt terug.

200.000 vluchtelingen
Het lukte de EU onlangs niet om 40.000 vluchtelingen te herdelen. In 1956 lukte het wel om zonder problemen 200.000 Hongaarse vluchtelingen te herplaatsen in West-Europa. Drieduizend van hen kwamen naar Nederland en ze werden hartelijk ontvangen. In 1956 breekt er een opstand uit in Hongarije. De straten van Boedapest stromen vol met demonstranten die eisen dat het Russische leger uit Hongarije vertrekt. De opstand wordt bloedig neergeslagen en zorgt voor een stroom van vluchtelingen. Enkele Hongaarse vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen vertellen hun persoonlijk verhaal.

Opnieuw gemonteerd
De uitzending ‘Hongaarse vluchtelingen’ van Andere Tijden van NTR is in samenwerking van Andere Tijden in de Klas en SchoolTV opnieuw gemonteerd voor leerlingen van de bovenbouw. Voor geschiedenisdocenten is er bij de video een handleiding met aanvullende informatie en een aantal (kijk)vragen beschikbaar.

Zie voor de lestip ‘Hongaarse vluchtelingen’ de video (10 min) en de handleiding en kijkvragen (pdf).

Hoe besteedt u in de klas aandacht aan het vluchtelingenprobleem? Deel uw lestips en ideeën via onderstaand reactieformulier.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...