Lesideeen Lesidee voor 4 en 5 mei

Lesidee voor 4 en 5 mei
L

Dat het belangrijk is om in de les aandacht te besteden aan dodenherdenking en bevrijdingsdag, zal geen enkele docent in twijfel trekken. Maar het zal vast niet altijd even gemakkelijk zijn om een interessante invalshoek te bedenken bij dit heftige onderwerp. Dit artikel bevat een kant-en-klare lesbrief die u kunt gebruiken bij de les geschiedenis.

De lesbrief helpt leerlingen na te denken over de keuzes die ze zouden maken in oorlogstijd. Hiermee sluit de lesbrief aan bij het thema van de tentoonstelling ‘Morgen is vandaag. Kun jij kiezen in oorlogstijd?’ en bij de bijbehorende website (beide een initiatief van Soldaat van Oranje – De musical).

Wat zou jij doen?
‘Zou jij in het verzet gaan?’, ‘Zou jij onderduikers verbergen?’, Zou jij naar Engeland vertrekken?’. Leerlingen leren dat het antwoord op deze vragen vaak niet vanzelfsprekend was in de Tweede Wereldoorlog. De opdrachten in de lesbrief helpen leerlingen om zich in te leven in de mensen die toen met deze morele vraagstukken worstelden. Het maken van keuzes voor morele vraagstukken is niet iets dat men alleen in de Tweede Wereldoorlog moest doen; ook nu moeten mensen dergelijke keuzes maken. In de lesbrief wordt daarom ook een link gelegd met het heden.

Downloaden
Er zijn twee versies van de lesbrief ‘Oorlog en verzet’; er is een lesbrief voor vmbo-leerlingen en een lesbrief voor havo/vwo-leerlingen. Daar horen ook twee aparte antwoordbladen bij: een antwoordmodel voor vmbo-leerlingen en een antwoordmodel voor havo/vwo-leerlingen. Daarnaast kunt u ook de bijbehorende docentenhandleiding downloaden.

Deel dit lesidee op Twitter via @onderwijs en maak kans op een biografie van Erik Hazelhoff Roelfzema, soldaat van Oranje.

Wij horen graag of het werken met deze lesbrief u (en uw leerlingen) goed is bevallen.

1 REACTIE

  1. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SyQIv5wyYGE#!

    Laten wij in ieder geval vragen aan alle docenten na de vakantie een les te besteden aan de ellende in Syrie . Een projectje hierover zou op zijn plaats zijn; Zou prachtig zijn om op dit forum de resultaten en werkstukjes te publiceren. Als je deze film ziet moet je iets doen.. het gebeurt nu.. na Wo2. Cambodja. Sebrenica.. Weer. En dan je maar druk maken over hypotheekrenteaftrek, de Eurocrisis.
    Je zou vanuit dit forum iets moeten organiseren om het arme volk mooie werstukjes en boodschappen van onze kids hier te sturen, nv via social media

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

11 gewoontes van succesvolle leraren

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...