Home » Leren @ Summerschool

Leren @ Summerschool

Veel leerlingen moeten in de zomer niet aan leren denken. Maar voor hen met een persoonlijke interesse in specifieke onderwerpen, kan het juist dé perfecte vakantieactiviteit zijn. Ook dit jaar worden in en rond Nederland weer de nodige summerschools georganiseerd. OVM zet een aantal initiatieven op een rij. Zit er iets tussen voor uw leergierige leerlingen?


Sterrenkunde Ouderenkamp

Zondag 31 juli 2016 tot en met vrijdag 12 augustus 2016
Nee, dit is geen kamp voor volwassen. Het Sterrenkunde Ouderenkamp heet zo, omdat het jongerenkamp gericht is op kinderen tussen de 8 en 13 jaar. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen zich daarom inschrijven voor het Sterrenkunde Ouderenkamp in Ommel (Noord-Brabant). Tijdens dit kamp leer je alles over sterrenkunde. Zo worden er heel wat presentaties en workshops georganiseerd. Ook word je (onder begeleiding) gedropt in het ‘Brabantse oerwoud’. Probeer nu maar eens terug te komen bij de kampeerboerderij, van waaruit vervolgens nog een spannend excursie wordt georganiseerd. Bekijk voor meer informatie en het inschrijfformulier de website van organisator Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde.

Hello, how are EU?

Maandag 1 augustus 2016 tot en met woensdag 10 augustus 2016
Voor jongeren tussen de 14 en 16 jaar organiseert JCW – de Vlaamse vereniging voor Jeugd, Cultuur en Wetenschap – een internationaal kamp (in Wijgmaal, België) waarin de Europese Unie centraal staat. Hierin staan onder meer thema’s vluchtelingen en arbeid over de grenzen centraal.’ Aan de hand van een bezoek aan het Europees Parlement, interactieve spelen, discussies en inleving maak je zelf nieuwe besluiten. Daarnaast is er natuurlijk ruimte voor excursies, ontdekken van de streekcultuur, creativiteit en interactie met je internationale leeftijdsgenoten.’ Omdat dit een internationaal kamp is, is de voertaal Engels. Bezoek voor meer informatie de website van JCW en neem ook eens een kijkje bij de andere activiteiten.

Skimboard Science Camp 2016

Maandag 25 juli 2016 t/m vrijdag 29 juli 2016
Wetenschap saai? Echt niet! Tijdens dit Science Camp van het Science Centre in Delft (onderdeel van TU Delft) bouw je in een week tijd je eigen hybride skimboard. ‘Je doorloopt samen alle productiefases waarbij je moet lijmen, zagen, en verven. Uiteindelijk ga je het board testen in de sleeptank van de TU Delft, bij de faculteit Maritieme Techniek. Hier meten ze invloed van de weerstand van het water, stromingen en golven op het vaargedrag van schepen. In deze sleeptank van 142 meter lang kunnen zelfs golven gegenereerd worden! Hier worden schaalmodellen van vaartuigen door het water gesleept om bijvoorbeeld de weerstand en lift te meten.’

https://www.youtube.com/watch?v=R_JhISciqJQ

Dit kamp is geschikt voor leerlingen tussen de 10 en 15 jaar. Op maandag, dinsdag en woensdag word je op de faculteit meegenomen in de wereld van de wetenschap en werk je aan je eigen hybride skimboard. ’s-Avonds slaap je gewoon thuis. Op donderdag ben je een dagje vrij, omdat dan je skimboard moet drogen. Op vrijdag ga je onder professionele begeleiding je skimboard uittesten op zee. Bezoek voor meer informatie de website van het Science Center in Delft.

Summerschool Junior: advanced edition

Maandag 11 juli 2016 t/m donderdag 14 juli 2016
Voor leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs organiseert Universiteit Utrecht ook dit jaar de weer de ‘Summerschool junior: advanced edition’. Vier dagen lang gaan jongeren – onder begeleiding van studenten – op ontdekkingsreis bij verschillende faculteiten om kennis te maken met diverse wetenschappelijke studies. Deelnemers duiken onder meer het lab in bij Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen. Ook onderzoeken ze bij Culturele Antropologie hoe tradities binnen culturen eigenlijk ontstaan en hoe je deze kunt onderzoeken. Bezoek voor meer informatie de themapagina op de website van Universiteit Utrecht.

Heeft u leerlingen die deelnemen aan een van bovenstaande of een ander zomerprogramma? Welke? Deel uw reactie via onderstaand reactieformulier.

 

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.