Home » Leraar van het Jaar 2021: inschrijving geopend!

Leraar van het Jaar 2021: inschrijving geopend!

De Leraren van het Jaar zijn het visitekaartje voor de hele sector. Leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren kunnen hun favoriete kandidaat voordragen. Tot 1 april 2020 kun je een leraar of collega aanmelden voor de landelijke verkiezing. Zodat er ook in 2021 weer een inspirerende Leraar van het Jaar kan worden gekozen in het po, het vo, het (v)so en het mbo.

Iedereen kan vanaf nu zijn favoriete leraar of collega voordragen voor de landelijke verkiezing Leraar van het Jaar 2021. De digitale postbus is tot 1 april 2020 beschikbaar om leuke, enthousiasmerende, verbindende leraren met een eigen onderwijsvisie en hart voor goed onderwijs aan te melden als kandidaat voor deze eretitel. Bij de vorige verkiezing ontving de jury maar liefst 800 inzendingen. Collega’s in de beroepsjury kiezen, samen met een vakjury, de uiteindelijke vier winnaars uit het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. De nieuwe Leraren van het Jaar worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT), die plaatsvindt van 26 tot 30 januari 2021 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Ambassadeur voor de beroepsgroep

De bekroonde leraren zijn vervolgens een jaar lang ambassadeur van hun sector en krijgen een podium om hun inspiratie, innovatieve ideeën en hun passie uit te dragen en te delen met de rest van lesgevend Nederland. Daarmee draagt de verkiezing bij aan een positief imago van het beroep en maakt deze de kwaliteit van de beroepsgroep zichtbaar. Volgens Chantal Goedertier, Leraar van het Jaar 2019 voor het speciaal onderwijs, mogen haar vakgenoten trots zijn op hun vak. ‘Als iemand je op een feestje vraagt wat je doet voor werk, zeg dan luid en duidelijk: ik ben docent!’

Dat je als Leraar van het Jaar echt iets kunt bijdragen aan de trots op het beroep van leraar, heeft Dirk Megens, winnaar voor het mbo in 2019, ervaren. ‘Als Leraar van het Jaar heb ik me mogen inzetten om het imago van zowel de docent, als van de hele sector, nog positiever te laten overkomen. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet, waarbij ik echt het idee heb dat ik een bijdrage heb geleverd aan de trots op ons beroep en het mbo.’

Een leraar nomineren

Kandidaten kunnen worden aangemeld via de het aanmeldformulier van NOT. Iedereen die dat wil kan tot 1 april 2020 een kandidaat nomineren. De genomineerden worden in het najaar bekendgemaakt.

Dit artikel is afkomstig van de website van het ministerie van het OCW.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.