Home » Leerkracht van de maand januari 2024: Evrim Uyar

Leerkracht van de maand januari 2024: Evrim Uyar

Naam: Evrim Uyar
School: Kindcentrum De Baanbreker in Amsterdam
Groep: schoolleider
Hoe lang al voor de klas: werkt 13 jaar in het onderwijs, stond 4 jaar voor de klas

Leerkracht van de maand januari 2023: Evrim Uyar

De school van Evrim Uyar voert een bewust beleid op het gebied van gezond leven. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de warme maaltijden op school.

Warme maaltijden op school? Vertel!

Gezonde voeding is niet zo makkelijk als het lijkt. Dat ervaarde ik zelf ook bij mijn zoontje die een moeilijke eter is. Je bent druk, moe aan eind van de dag en je kind ook. Dat levert vaak strijd op aan tafel. Ik begon me af te vragen hoe we als school ouders kunnen ontzorgen. Tegelijkertijd las ik op Linkedin artikelen over het effect van goede voeding op het brein. Onze hersenen hebben flink wat energie en mineralen nodig. En het laatste zetje kreeg ik van mijn neefje. Die woonde lang in het buitenland waar warm eten op school gewoon is en vroeg: ‘Tante, waarom heeft iedereen in Nederland zo’n raar broodbakje?’

Hoe regelen jullie die warme maaltijden? Koken jullie op school?

Nee, we hebben een partij gevonden die de maaltijden kant-en-klaar en warm op school brengt, een uurtje voor de pauze begint. Het voordeel van deze partij is dat ze het eten in duurzame bakjes leveren met de lepels erbij. Alles gaat weer mee terug naar de leverancier. Wij hebben geen afval en het is beter voor het milieu.

Kost het extra tijd van de leerkrachten?

Qua organisatie niet zo veel, dat neemt de leverancier uit handen. Maar wij hebben wel gekozen voor een uur pauze tussen de middag waarbij de leerkracht met de klas eet. Geen snel continurooster dus. Dat vraagt extra tijd. Ook de leerkrachten eten de maaltijd en geven het goede voorbeeld. Dat vinden wij belangrijk. En na het eten mogen de kinderen stemmen. Hoe lekker vonden ze het? Als een maaltijd minder goed scoort, gaat de leverancier ermee aan de slag.

Vinden de kinderen het lekker? Als ze thuis geen groenten eten, eten ze dit dan wel?

Dat wisselt. Op onze school hebben ze geen keuze en eet iedereen hetzelfde. Het helpt dat je met de hele klas tegelijk eet. En we geven complimenten aan wie goed of smakelijk eet. Bij sommige kinderen is het een proces waar je doorheen moet. Vorig jaar zijn we gestart met de kleuters. In het begin namen sommigen een paar hapjes. Nu in groep 2 zijn ze eraan gewend en eten ze het hele bakje. We zien dat als de ouders erachter staan, het wel goed komt.

Hoe zit het met halal en allergieën?

De maaltijden zijn volledig vegetarisch en dus ook halal. Daar is in onze populatie veel vraag naar. Met een aantal allergieën kan de organisatie rekening houden. In andere gevallen zal een kind toch zijn eigen eten mee moeten nemen.

Hoe reageren ouders?

Enthousiast! We horen dat het ontspant.

Wie betaalt dit?

De ouders. Dat vind ik soms wel lastig. Ik benoem het bij voorlichtingsbijeenkomsten en we zonderen geen kinderen uit. De organisatie van de warme maaltijden heeft zelf een stichting. Ouders die het niet kunnen betalen, kunnen daar aankloppen. Op school weet niemand wie van deze steun gebruik maakt. Dat vinden we belangrijk in het kader van kansengelijkheid.

Wat doen jullie nog meer op gebied van gezond en duurzaam leven?

We leren binnen onze thema’s regelmatig over gezond eten, groente en fruit. We hebben een vakdocent beweging die twee keer per week gymles geeft, ook bij kleuters. In de middenbouw krijgen kinderen daarnaast zwemles. We hebben plannen om kooklessen te gaan geven en willen met bewegend leren aan de slag. Maar we zijn een startende school en pas 1,5 jaar open. We kunnen niet alles tegelijk invoeren.

Waarom is ‘gezond leven’ een speerpunt voor jullie school?

Omdat alles valt en staat met hoe jij in vel zit. Op andere scholen heb ik meegemaakt dat ouders grijpen naar goedkope suikerrijke producten, dat effect zie op de kinderen. Ze zijn minder fit om te leren.

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Als school en als leerkracht ben je altijd een rolmodel. Zien eten, is doen eten. Blijf het gesprek met ouders en kinderen erover aangaan. Integreer je boodschap in de dagelijkse gang van zaken op jouw school. Gezond leven is een groeiproces.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.