Kijken in de kerstvakantie: onderwijsdocumentaires

1


Niets is fijner dan onderuit gezakt op de bank genieten van een mooie documentaire. De kerstvakantie leent zich daar bij uitstek voor. Om het makkelijk te maken, selecteerde Onderwijs van Morgen voor u een aantal online kanalen én de beste onderwijsgerelateerde documentaires die u daar kunt vinden. Staat uw favoriet er al bij? Lees gauw verder.


NPO Onderwijsdocumentaires
Begin oktober dook NPO Doc in het kader van de Nationale Onderwijsweek terug in de schoolbanken. ‘Woordvoerders op het gebied van onderwijs, zoals Arie Slob en Mohammed Mohandis, tippen daarom diverse documentaires die te maken hebben met hun vakgebied. Deze documentaires, waaronder Onderwijzer aan de macht en Ondergang van een onderwijsgigant zijn allemaal te zien op npodoc.nl.’

IDFA Database
In de online database van IDFA staan meer dan 500 volledige documentaires die in het verleden op het festival te zien zijn geweest. Hier bent u in de kerstvakantie dus wel even zoet mee. Alleen de zoekfilter laat enigszins te wensen over. Daarom selecteerde OVM voor u vast een aantal interessante onderwijsgerelateerde documentaires:

  • Education, Education: Jaarlijks proberen negen miljoen Chinese jongeren geplaatst te worden op een universiteit. De besten worden toegelaten tot de topuniversiteiten, maar de rest moet zich zien te redden met het aanbod aan privé-instituten. Hoe wild het er daar aan toe gaat wordt op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt in deze documentaire.
  • Louis the Ferris wheel Kid: De overstap van lagere naar middelbare school is voor Louis nog ingrijpender dan voor andere kinderen: hij zal zijn kermisleven moeten verruilen voor een tehuis.
  • On the Way to School: De jonge Turkse onderwijzer Emre wordt gedurende een schooljaar gevolgd in het afgelegen Koerdische dorpje waar hij lesgeeft. De meeste leerlingen spreken thuis alleen Koerdisch, hetgeen de communicatie met de meester behoorlijk bemoeilijkt.

 

Topdocumentaryfilms
De Amerikaanse blog Topdocumentaryfilms biedt sinds 2007 een overzicht van documentaires binnen de meest uiteenlopende thema’s. Ook hier vonden we een aantal onderwijsdocumentaires die voor u wellicht de moeite waard zijn:

  • Free to Learn: De documentaire Free To Learn geeft een inkijkje in de dagelijkse gebeurtenissen op een vrije school in Albany, New York. Deze school verwacht van kinderen dat ze zelf beslissen hoe zij hun dagen doorbrengen.
  • Children Full of Life: een indringende documentaire over Mr. Toshiro Kanamori: een inspirerende leraar die met en onder zijn leerlingen verbondenheid creëert.
  • Power of Music: Deze documentaire volgt gedurende een schooljaar twee scholen in Dublin die beiden verplicht muziekles geven aan alle kinderen op school. De resultaten zijn verbluffend.

Eerder op Onderwijs van Morgen
Ook op Onderwijs van Morgen besteden we regelmatig aandacht aan onderwijsfilms en -documentaires die voor u de moeite waard zijn. Leest u verder in de volgende artikelen van het afgelopen jaar:

 

Welke onderwijsfilm of -documentaire heeft op u een diepe indruk gemaakt? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here