Thema's Differentiëren Kennisnet: themadossier Digitaal Toetsen

Kennisnet: themadossier Digitaal Toetsen
K

Digitaal toetsen is een actueel onderwerp in het voortgezet onderwijs. Binnen een aantal lesmethodes bestaat de mogelijkheid al en ook komt er steeds meer software op de markt om digitaal te toetsen. Het themadossier Digitaal Toetsen van Kennisnet biedt inzicht in verschillende onderwerpen met betrekking tot dit thema. De voordelen van digitaal toetsen bijvoorbeeld. Of welke digitaal toetssysteem het beste bij de school of bij jou als docent past.

Praktische voordelen
De meest voor de hand liggende praktische voordelen zijn wellicht het plaats- en tijdonafhankelijk toetsen en de mogelijkheid tot automatisch nakijken en registreren van toetsresultaten. Je kunt gemakkelijker verschillende analyses op de resultaten loslaten. Toegespitst op jou als docent bijvoorbeeld, of op leerlingen of ouders. Daarnaast verkleint een digitale aanpak de kans op fouten bij het nakijken, is het gemakkelijker om toetsen te delen met groepen leerlingen en bespaar je op druk-, kopieer- en vervoerskosten. En last but not least: door directe computergestuurde feedback hoeft de leerling niet te wachten op de beschikbaarheid van een docent. Zo kan hij meteen verder met zijn leerproces.

Didactische voordelen
Digitaal toetsen maakt adaptief leren – op het eigen niveau en tempo van de leerling – mogelijk. Al helemaal als er ook een adaptief leerproces aan is voorafgegaan. Maar ook enkel adaptief toetsen – tijdens de toets de volgende opgave afstemmen op de respons van de leerling – behoort tot de mogelijkheden. Ook kun je beter inspelen op specifieke onderwijsbehoeften zoals dyslexie. Voor leerlingen is het maken van een digitale toets ook wat aantrekkelijker. Niet alleen de snelle en gerichte feedback werkt motiverend. Ook de mogelijkheid om tekst, audio en video te combineren maakt een toets spannender voor de leerling.

Er zijn natuurlijk wel een aantal randvoorwaarden waar je als school en docent aan moet voldoen om digitaal toetsen succesvol te implementeren. Welke dat zijn lees je hier.

Welk digitaal toetssysteem past bij jou?
Aan de hand van een marktscan uit 2013 heeft Kennisnet een tool ontwikkelt waarmee je kunt filteren welk digitaal toetssysteem het beste bij jouw wensen als docent of de wensen van de school past. Niet alle systemen en tools zijn in de marktscan meegenomen. Toch geeft het keuzemenu een duidelijk overzicht van de mogelijkheden. Je kunt onder andere verfijnen op onderwijssector, functie (denk aan leren, toetsen, analyseren, bijsturen), output (zoals voortgangsinformatie of scorerapportages) en techniek. Per systeem of tool kun je vervolgens een gespecificeerde factsheet downloaden en verder surfen naar de website van de ontwikkelaar of uitgever.

Meer informatie
In de brochure Digitaal toetsen in het voortgezet onderwijs komen nog veel meer onderwerpen met betrekking tot digitaal toetsen aan bod. Het is een praktisch hulpmiddel dat zowel achtergrondinformatie als concrete handvatten en praktijkimpressies biedt. Bekijk het themadossier ook voor actuele artikelen en video’s over digitaal toetsen.

Ben jij of is de school waar je werkt als bezig met digitaal toetsen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

 

 

3 REACTIES

  1. Ik toets elke les met Blackboard: toetsen-om-van-te-leren.
    Waarom staat Blackboard niet in het overzicht van toetssystemen?

  2. Wij zijn als afdeling Tech College werktuigbouw zeer intensief bezig met de ELO in Blackboard en vooral met het ontwikkelen/bouwen van een elektronisch toetsomgeving voor onze studenten. Graag zou ik in contact willen komen met college die ook gebruik maken van BB als toetssysteem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Meer plezier in je werk: mini-pauzes nemen

Er is nog steeds een tekort aan leraren. Het kan zijn dat voortdurend andere klassen moet opvangen en ouders te woord staan als je...

Gelukkig nieuw schooljaar!

De zomervakantie is voorbij en wie aan het begin van het schooljaar samen met de leerlingen zorgt voor een fijne start, heeft daar de...

Wat is de impact van corona op mbo-studenten?

In de strijd tegen het coronavirus sluit half maart ook het mbo haar deuren. Vanaf dat moment volgen alle mbo-studenten digitaal onderwijs op afstand....