Home » Juf van de maand september 2019: Annemarie Kijk in de Vegt

Juf van de maand september 2019: Annemarie Kijk in de Vegt

School: Wolderweide in Harderwijk
Geeft les aan: groep 4
Aantal jaar voor de klas: 22 jaar


Juf Annemarie maakt educatieve natuurfilmpjes op haar eigen Youtube-kanaal.

Wat voor filmpjes zijn het?

Het zijn filmpjes van drie minuten over kleine dingen in de natuur. Ik wandel elke dag met mijn hond Beau en kom altijd iets tegen waarvan ik denk: dat moeten de kinderen zien! Hazen, een mierenhoop, een holle knotwilg… Maar ik kan die dingen moeilijk meenemen de klas in. Daarom begon ik met het maken van filmpjes. De kinderen reageerden erg enthousiast. Daarna heb ik op advies van mijn zoon er een vaste vormgeving bij gemaakt en ben ik een YouTube-kanaal begonnen. Ik probeer elke week een nieuw filmpje te plaatsen.

Wat als je niets interessants tegenkomt?

Ik heb wat dingen achter de hand. Zo ken ik iemand die vlak bij een uilennest woont. Maar eigenlijk kom ik altijd wel iets tegen. Het is verrassend wat kinderen allemaal interessant vinden. Een knotwilg lijkt het sufste onderwerp dat je kunt verzinnen misschien, maar de kinderen vinden dit het leukste filmpje.

Mooi: de natuur de klas in. Maar kan het niet beter andersom?

Natuurlijk is het prachtig om met een educatieve leskist naar buiten te gaan. Misschien lukt dat ook een paar keer per jaar, maar elke week is niet realistisch. Daar is geen tijd voor. Ik wil natuuronderwijs graag heel laagdrempelig maken. In drie minuten per week kun je kinderen anders laten kijken naar de natuur. En nee, ik ga er geen werkbladen bij ontwerpen. Ik wil het niet grootser maken dan het is. Ik wil vooral nieuwsgierig maken, zodat kinderen daarna denken: ik ga ook eens onder die steen kijken. Of: ik ga die stadsduif niet opjagen, maar laat hem uit mijn hand eten. Of dat leerkrachten die stoeptegel op het plein eens omdraaien en ontdekken hoeveel leven eronder zit.

Heb je zelf veel met biologie?

Ja, ik woon buitenaf en heb altijd wat met het buitenleven gehad. Ik kijk veel om me heen. Ik zie de haartjes van een zwijn dat tegen een bosje heeft geschuurd of het holletje van een muis. Bij ieder drolletje in het bos vraag ik me af: van wie zou dat zijn? En wandelen met mijn hond is geweldig. Die steekt overal zijn neus in.

Wat wil je er verder mee?

Nou, vroeger droomde ik ervan om bij Het Klokhuis te werken! Mijn drijfveer is om kinderen nieuwsgierig te maken. En natuurlijk geeft het een fijn gevoel als je ziet dat je nieuwe volgers hebt. Volgend jaar wil ik de hortus bij ons in de buurt aanschrijven. Kijken of we kunnen samenwerken om klassen mee naar buiten te nemen.

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Vind plezier in het lesgeven, kijk waar je passie ligt en laten we gebruikmaken van elkaars kwaliteiten!

 

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.