Home » Juf van de maand november 2020: Amanda Wintershoven

Juf van de maand november 2020: Amanda Wintershoven

School: Koningin Emmaschool in Schoonhoven
Geeft les aan: verschillende klassen
Aantal jaar voor de klas: 5 jaar


Amanda is een enthousiaste onderwijsassistente die haar avonturen deelt op Instagram.

Wat houdt je werk in?

Het verschilt erg per school en per onderwijsassistent. Voor mij betekent het dat ik vijf leerkrachten ondersteun door met groepjes kinderen of een-op-een met een kind te werken. Daarnaast doe ik hand-en-spandiensten, zoals lamineren. Het is heel afwisselend en leuk. Geen dag is hetzelfde.

Waarom ben je onderwijsassistent geworden?

Ik wilde altijd in het onderwijs werken, had geen plan B. Mijn droom was om juf te worden. Helaas is de pabo niet gelukt, maar dit werk wel.

Je bent dus gestopt op de pabo. Waarom?

De praktijk was geen probleem voor mij, maar de theorie ging steeds te snel. Dat gaf veel stress. Ik vond het een heel moeilijk besluit om te stoppen. Maar toen ik de keus eenmaal gemaakt had, voelde ik een enorme opluchting.

Is je werk als onderwijsassistent dan een tweede keus?

In het begin wel. Je hebt een plaatje in je hoofd dat je los moet laten. Nu voel ik dat niet meer zo. Mijn droom om te werken in het onderwijs en met kinderen is toch uitgekomen. Daar ben ik erg gelukkig mee!

Je deelt op Instagram enthousiast dingen van je werk. Wat zoal?

Ik wil vooral laten zien wat ik doe als onderwijsassistente, zoals het geven van een rekenles aan een groepje kinderen of het helpen bij een knutselles. Ik maak ook foto’s van zelfgemaakt lesmateriaal.

Waarom wil je dat graag delen?

Onderwijsassistenten zijn vaak het ondergeschoven kindje van de school, maar we zijn zoveel meer dan het ‘hulpje’ van de juf. We zijn volwaardige teamleden. Op mijn school gaat dat heel goed en dat wil ik graag laten zien.

Wat voor reacties krijg je?

Veel leerkrachten, onderwijsassistenten en zelfs enkele bekende schrijvers volgen mij. Ik had laatst een klokkijk-wisbordje gemaakt. Een collega vertelde dat ze dat graag wilde hebben en ik heb dat in elkaar geknutseld. Na die post op Instagram kreeg ik aanvragen van volgers: of ze het bestandje konden krijgen. Erg leuk!

Wat is voor onderwijsassistenten belangrijk om hun werk goed te doen?

Een goede ruimte. Ik heb een eigen kamertje opgeëist op school. Het is heel belangrijk om rustig met groepjes kinderen te kunnen werken. Ook is het belangrijk dat leerkrachten de tijd nemen om goed met je te overleggen. Dat gebeurt gelukkig op mijn school. Ik voel me gewaardeerd. We zijn allemaal onderdeel van hetzelfde team.

Er is zeker in grote steden een tekort aan leerkrachten. Hoe voorkom je dat je steeds moet invallen en niet aan je eigen taken toekomt?

Ik val af en toe in als het echt nodig is. Mijn directeur gaat daarna direct achter een invaller voor langere tijd aan. Er worden binnen ons team afspraken gemaakt over hoe we met vervanging omgaan.

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Waardeer wat je hebt. Ik vond het jammer dat ik geen leerkracht kon worden, natuurlijk. Maar ik ben dankbaar dat ik een vaste baan op deze leuke school heb. Ik geniet elke dag weer van de kinderen.

Vind je het leuk om Amanda te volgen? Volg haar op Instagram: jufamanda_.

 

Laatste onderwijsnieuws

Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.