Een introverte leerling? Tips en inzichten

Leerlingen van verschillende persoonstypen zitten in iedere klas. Er zijn extraverte en introverte leerlingen en leerlingen daartussenin. De aandacht gaat meestal uit naar de meer extraverte kinderen. Zij vallen op doordat zij hun energie halen uit hun omgeving. Ze praten meer of komen drukker over. Introvertere leerlingen krijgen minder aandacht. Omdat zij meer naar binnen gericht zijn en eerst de interne dialoog aangaan, vallen zij minder op in de klas. Daardoor worden ze soms over het hoofd gezien. Deze groep krijgt niet alleen weinig aandacht, deze leerlingen hebben ook te maken met misverstanden over hun persoonlijkheid.

Schrijver van deze gastblog is Shirin van Vondel van de website introvertel.nl. Introvertel wil onze (extraverte) wereld meer leren over introversie. Introverte mensen weten dat ze goed zijn zoals ze zijn. Als leerkracht ben je hierin van grote betekenis, vanwege jouw rol in de ontwikkeling van introverte kinderen.

Waarin verschilt introversie van extraversie?

Er zijn twee dingen anders in de hersenen van introverten en extraverten:

1. Prikkels

Door de hersenen wordt dopamine aangemaakt bij een positieve ervaring. Dit geeft een fijn gevoel. Extraverte mensen hebben veel dopamine nodig om dit effect te bereiken. Er zijn veel ‘prikkels’ nodig. Die prikkels kunnen zijn: veel mensen, sociale activiteiten, geluiden om hen heen en praten.

Introverte mensen hebben maar een klein beetje dopamine nodig om dit positieve effect te krijgen. Door een rustige activiteit, zoals met je eigen ding bezig zijn, of lezen, maken de hersenen al genoeg dopamine aan. Wanneer er teveel dopamine wordt aangemaakt dan raken deze mensen overprikkeld en moe.

De activiteiten die extraverte mensen zo’n goed gevoel geven, kunnen bij introverte mensen dus leiden tot een tekort aan energie en een moe gevoel.

2. Naar binnen of naar buiten gericht

Bij introverte mensen gaat er meer bloed naar de hersenen dan bij extraverte mensen. Het bloed neemt binnen de hersenen een andere route. Bij extraverte mensen gaat het bloed voornamelijk door gebieden die gericht zijn op zicht en gehoor. Bij introverte mensen gaat het bloed vooral door gebieden die op beleving en denken zijn gericht. Extraverte mensen zijn meer naar buiten gericht. Introverte mensen zijn meer naar binnen gericht.

Hoe ga je om met introverte leerlingen?

Leerkrachten geven deze tips:

  • Bespreek met de groep dat zowel spraakzame als stille leerlingen oké zijn.
  • Zorg voor een goede afwisseling tussen presenteren en schriftelijke verwerkingsopdrachten.
  • Houd er rekening mee dat niet alle leerlingen evenveel behoefte hebben aan interactie met anderen.
  • Geef introverte leerlingen de tijd om na te denken en te reageren.
  • Geef een introverte leerling nooit het idee dat hij of zij ‘niet goed ontwikkeld’ is ‘of sociaal zwak’.
  • Maak introverte leerlingen bewust van hun sterke eigenschappen.
  • Weet wat introvert-zijn betekent en dat het geen slechte eigenschap is.
  • Vraag een introverte leerling hoe hij of zij het liefst wil leren.
  • Geef de introverte leerling de kans om dingen uit te zoeken.
  • Zorg voor voldoende tijd om in stilte te werken en geef extra aandacht aan het samenwerken.
  • Laat de introverte leerling zijn wie hij/zij is.

Zijn wie je bent

Alle leerlingen mogen zijn wie ze zijn. Het is niet aan ons om de leerling te veranderen. Als leraar kunnen we aansluiten bij de behoefte van introverte leerlingen en ze ondersteunen om zich optimaal te ontwikkelen.

Kijk voor meer informatie over introversie en het omgaan met introverte leerlingen op www.introvertel.nl.

Heb je introverte en extraverte leerlingen in je klas? Welke ervaring heb jij opgedaan? Wil je deze met ons delen? Gebruik dan onderstaand reactieformulier.

 

1 reactie op “Een introverte leerling? Tips en inzichten”

  1. En hoe zit het met een veilige leerplek voor de leerlingen? Klassen met 20 a 30 mensen zijn in beginsel al een enorme energiedrain, daarbij moeten ze verplicht deelnemen aan het extraverte monopolie… De klas is gewoon een onveilige leerplek voor introverte leerling PUNT. Sporten, sociaal doen, en het wordt ook allemaal opgedrongen door leraren. Jullie kunnen gewoon niet accepteren dat het pushen van introverten averechts werkt. Jullie trekken alle rek uit het elastiek van een kind voor dat het volwassen is. Waarom denk je dat jongeren zoveel overspannen zijn? Jullie leraren kunnen niet accepteren dat jullie perverse drive om jongeren te dwingen om extravert en sociaal te zijn, op lange termijn averechts werkt.

    Klassikaal onderwijs mag niet langer de standaard zijn, het discrimineert introverte leerlingen en is er alleen maar op gericht om ze te assimileren naar het extraverte monopolie, waarbij extraverten social contact en sociale omgang afdwingen en deze mishandeling zelfs gefaciliteerd en gepromoot word door leraren als iets goeds… Maar ondertussen is het kind een paar jaar later bij een andere leraar overspannen, door jouw geassimileer naar het extraverte monopolie.

    De realiteit is dat klassikaal onderwijs onrealistisch en achterhaald is… Wie werkt er in ruimte met 30 mensen? Ik heb als introvert nooit in zo’n ruimte gewerkt. Het is gewoon pervers dat introverte kinderen deze gedwongen assimilatie moeten ondergaan.

    Daarom krijgen kinderen burn-outs, leraren zien niet dat ze met hun perverse drive om introverte kinderen klassikaal onderwijs in te dwingen, gewoon deze kinderen voor het leven geestelijk beschadigen… De voorbeeld zijn legio, kijk maar op fora… Vaak is het kapot maken van introverte kinderen is al begonnen op de basisschool en houd aan tot aan het werk aan toe. MIddelbare school, Universiteit, allemaal assimilatie en discriminatie van introverte leerlingen.

    Introverte kinderen moeten geëmancipeerd worden om NEE te zeggen en groepsactiviteiten te weigeren. NIET AANPASSEN, zoals de schrijver propageert, dat is mishandeling en discriminatie. De kinderen moeten leren om nee te zeggen tegen sociale conventie, zodat het extraverte monopolie doorbroken worden. Geen grote klassen meer voor introverte leerlingen, niet meer in groepjes werken, etc. Het is misschien handig voor jullie als leraren, want minder werk, maar het is geestelijk slopend, ik noem het zelf mishandeling voor introverte kinderen.

    Jullie leraren hebben namelijk geen idee welke stress jullie aan doen met jullie gemishandel om kinderen te assimileren naar het extraverte monopolie. Jullie zijn een essentieel onderdeel van waarom veel jongeren zo overspannen zijn, want het zijn met name introverte leerlingen die jullie voor het leven verpesten.

    Ik werk aan een stichting voor mensenrechten voor introverten. Wij hebben laatste een testweek gehouden in een bedrijf met 75 man, waarbij het monopolie gedraaid werd naar een introvert monopolie. Dus thuiswerken als je dat wilt, alleen videovergaderingen (met een timer voor de lengte), nog veel andere zaken, maar ook strafmaatregelen, zoals een “social pressure klacht”. Voelde iemand zich sociaal onder druk gezet, kon die via email een klacht indienen.

    Na deze week voelde een hoop extraverte werknemers zich “leeg”, “weinig sociale energie” en waren erg moe. Toen in een groepsgesprek duidelijk werd dat de introverte werknemers dit iedere dag voelen, zijn er een hoop dingen veranderd. Thuiswerken is de norm geworden, vergaderen blijf op video en met tijdlimiet en ook de social pressure klachten zijn gebleven. Nu meten voor het eerst introverten als extraverten gelijk als het op geluk en tijdsindeling aankomt.

    Het kan dus wel… Ook in het onderwijs, maar dan moet je wel ECHT willen veranderen, dus klassikaal onderwijs vaarwel zeggen en alleen leren als wel thuisonderwijs voor introverte kinderen de norm maken. NIET aanpassen en assimileren….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.