Home » ‘In een boek kan het wel’ – Boekenweek voor Jongeren 2020

‘In een boek kan het wel’ – Boekenweek voor Jongeren 2020

Hebben jouw leerlingen ook last van ‘geen zin in lezen’ en lukt het niet om ze te motiveren? Dat past in het beeld van het internationale onderzoek PISA waaruit blijkt dat zowel de leesvaardigheid als het leesplezier van Nederlandse 15-jarigen in de afgelopen jaren is gedaald.

De boekenweek voor Jongeren (18 t/m 27 september 2020) probeert dat tij te keren met 3PAK. Deze bundel met 3 korte verhalen die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren, moet ervoor zorgen dat leerlingen het plezier in lezen weer ontdekken.

3 schrijvers en 1 illustrator

Dit jaar schrijven Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen de verhalen. Floor van het Nederend illustreert de eerste graphic novel in 3PAK die hij samen maakt met Pepijn Lanen. Met het thema ‘In een boek kan het wel’ prikkelen de auteurs en de illustrator de fantasiewereld van de 15-18 jarigen: in een boek kunnen je leerlingen in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen. Onderweg, op school of thuis op de bank.

Literatour

Daarnaast wakkert de door de Schrijverscentrale georganiseerde scholentournee Literatour de nieuwsgierigheid naar boeken aan. Een team van 23 enthousiaste auteurs bezoekt in september scholieren op 100 scholen. Hier gaan zij met leerlingen in de bovenbouw van het (v)mbo, havo en vwo in gesprek over het lezen en schrijven van een boek. Zo worden 10.000 jongeren direct bereikt.

‘Na zo’n schrijversbezoek word je wel aan het denken gezet en word je toch nieuwsgierig gemaakt naar het lezen van boeken.’
Joan (16 jaar).

Beste Boek voor Jongeren

Bij de start van Boekenweek voor Jongeren worden de winnaars bekendgemaakt van het Beste Boek voor Jongeren 2020. Een vakjury van volwassenen nomineert tien boeken voor jongeren van 15 t/m 18 jaar, vijf in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ en vijf in de categorie ‘Vertaald’. De nominaties worden eind mei bekendgemaakt. Een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2020. De twee winnaars worden half september bekendgemaakt.

Gratis 3PAK

Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven in september tijdens de Boekenweek voor Jongeren duizenden exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Zijn je leerlingen lid van de bibliotheek? Dan kunnen ze 3PAK vanaf 18 september online lezen via jeugdbibliotheek.nl.

Extra lessen van Malmberg

Malmberg ontwikkelt ook dit jaar weer extra lessen bij 3PAK waar je in september met je klas mee aan de slag kunt.

Doe jij met je klas mee met Boekenweek voor Jongeren? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.