Home » Ik ben VMBO

Ik ben VMBO

De VPRO verkent met de zesdelige serie ‘Ik ben VMBO’ de wereld van het VMBO. In deze serie worden zes leerlingen van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg gevolgd in hun leven op en rond de school. Afgelopen zondag werd de eerste uitzending uitgezonden met in de hoofdrol de 15-jarige Joshua.

Piloot
Joshua is net overgestapt naar het Koningin Wilhelmina College. Daar kan hij namelijk overstappen van de kaderberoepsgerichte leerweg naar de theoretische leerweg. En daar laat hij het niet bij. Daarna wil hij de havo gaan doen om vervolgens, net als zijn twee broers, een pilotenopleiding te gaan volgen. Zijn grote droom: “Als ik thuis ben dan ben ik gewoon thuis, maar als ik in de lucht ben dan, ja… Ik voel me gewoon meer thuis in de lucht.” U begrijpt het al: aan ambitie, doorzettingsvermogen en toekomstvisie geen gebrek.

Concentratieprobleem?
In eerste instantie komen er bij Joshua snel een aantal kenmerken naar voren waaruit je zou kunnen opmaken dat het hier ‘een echte VMBO-leerling’ betreft: Joshua is erg druk, loopt continu rond, draait meteen om zodra hij iets hoort en vraagt veel aandacht in de klas. Op het eerste gezicht alle kenmerken van het ‘klassieke’ concentratieprobleem.

Motivatie
Maar Joshua wordt, omdat hij de ambitie heeft om naar de theoretische leerweg te gaan, persoonlijk gecoacht en gevolgd. Hij weet bijvoorbeeld dat hij een zeven gemiddeld moet staan om een stapje hoger te komen. Het ‘stapje hoger’ fungeert hier als beloning voor het studeren. Ook wordt hij van alle kanten aangemoedigd en gestimuleerd om door te zetten. Zijn ouders zijn er dan ook heilig van overtuigd dan Joshua een straaljagerpiloot wordt: “Hij kan het bereiken maar hij moet leren zijn krachten te focussen op één punt. Op dit moment ligt zijn focus op zijn hele omgeving”, aldus zijn vader. De positiviteit jegens Joshua straalt van zijn omgeving af.

Is Joshua een uitzondering op de regel of zit er een kern van waarheid in de overheersende opvatting dat het VMBO vol zit met ongemotiveerde leerlingen die slecht onderwijs zouden genieten? Of zijn de leerlingen op het VMBO gebaat bij een andere aanpak net zoals Joshua die krijgt? Onderwijsvanmorgen.nl is erg benieuwd naar uw meningen en ervaringen. U kunt uw reactie hieronder delen.

Komende zondag wordt de tweede aflevering uitgezonden om 21:25 uur op Nederland 3.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.