Home » Het profielwerkstuk: 4 tips voor een kickstart

Het profielwerkstuk: 4 tips voor een kickstart

Als je leerlingen een profielwerkstuk gaan maken, dan wil je ze zo goed mogelijk ondersteunen. Maar je wilt ook dat je leerlingen leren zelfstandig te werken. Gelukkig zijn er tal van goede sites die daarbij kunnen helpen. We hebben er vier voor je op een rijtje gezet.

Profielwerkstuk.nl

Een die we graag aanbevelen is profielwerkstuk.nl, een gezamenlijk initiatief van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Profielwerkstuk.nl deelt het profielwerkstuk overzichtelijk op in verschillende fases: de oriëntatiefase, de uitvoerende fase en de afrondende fase. Bij elke fase geeft de site passende informatie, tips en downloads waar je leerling direct mee aan de slag kan.

Voor leerlingen die vastlopen bij het vinden van een geschikt onderwerp biedt de site inspiratie.

Libguide

Wie niet goed weet hoe je een goed literatuuronderzoek doet, kan terecht bij de uitgebreide Libguide van de VU. Deze module helpt leerlingen zelfstandig de weg te vinden naar de juiste informatie. De Libguide geeft ook handvatten om informatie en websites te beoordelen op betrouwbaarheid en tips hoe om te gaan met tegenstrijdige informatie.

Examenoverzicht.nl

Als je echt alles wilt weten over een PWS dan is dit de site, zeggen de makers van examenoverzicht.nl. Zij geven antwoord op alle basisvragen en geven onder meer voorbeelden over structuur en opbouw. Natuurlijk vertellen ze je ook over correcte bronvermelding en hoe je plagiaat voorkomt. Hun twee belangrijkste tips?

  1. Kies een onderwerp waar je echt interesse in hebt.
  2. Bewaar het overzicht.

Radboud Universiteit

Zoeken jouw leerlingen goede, kritische kickstart-vragen? Hebben ze behoefte aan goed gegroepeerde onderwerpsuggesties? Laat ze dan vooral op de site van de Radboud Universiteit rondneuzen. Natuurlijk biedt de site ook allerlei handige tips over het maken van een profielwerkstuk. Ook zij geven stapsgewijs aan hoe je je einddoel kunt bereiken. Ze hebben zelfs een online spreekuur voor PWS-vragen.

Hoe help jij je leerlingen bij het profielwerkstuk? Heb je nog meer tips? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.