Home » Het nieuwe boek Motivatie Binnenstebuiten

Het nieuwe boek Motivatie Binnenstebuiten

In het najaar verschijnt het nieuwe boek Motivatie Binnenstebuiten van Huub Nelis en Yvonne van Sark, auteurs van het bijna gelijknamige Puberbrein Binnenstebuiten. In een blog delen ze vast het een en ander omtrent de totstandkoming van het boek.

Dit artikel verscheen eerder op YoungWorks Blog

Het hele land door
We zijn onze fase van researchen, interviewen en schrijven momenteel aan het afronden. We hebben heel veel verschillende jongeren gesproken die ons vertelden wat hen motiveert (en wat niet…) en hoe ze tot keuzes komen voor hun persoonlijke toekomst. We zijn langsgegaan bij verschillende experts en bezochten initiatieven die jongeren weten te ondersteunen en begeleiden in hun persoonlijke motivatiezoektocht. Zo keken we bij AZ naar hun motivatieprogramma, zaten we bij een groep van Breekjaar, spraken we met huiswerkinstituten over hun aanpak en met de Opvoedpoli over de problemen van ouders. We liepen rond in Rotterdam op een school in de slechtste wijk van Nederland en doken in het geheim van het Luzac College.

Tipje van de sluier
Meer en meer wordt het ons duidelijk dat volwassenen graag willen dat jongeren intrinsiek, uit zichzelf, gemotiveerd zijn voor dingen. Zij zijn op zoek naar wat die intrinsieke motivatie triggert, van buiten af. En dat is feitelijk onmogelijk. Zo maken we motivatie algauw tot een black box, iets magisch waar anderen niet op van invloed kunnen zijn. En dat is jammer, want de omgeving is juist heel belangrijk voor het bevorderen van motivatie. Anderen kunnen juist veel bijdragen, al begint dat meestal met extrinsieke motivatie. Door inspiratie aan te dragen bijvoorbeeld. Of door reflectie op gang te brengen. De crux is dat we jonge mensen moeten leren zelf keuzes te maken. Daar is vaak allereerst meer structuur voor nodig dan meestal wordt geboden.

Alvast een aantal quotes

‘Motivatie is niet zoiets als het hebben van blauwe ogen. Het is geen persoonskenmerk. Het komt en het gaat.’

‘Op het moment dat ik gewoon mocht gaan, wist ik dat ik wilde blijven.’

‘Gebrek aan motivatie is heel vermoeiend voor iedereen. Voor jezelf en voor je omgeving.’

‘Na twee jaar in de horeca, krijg je vanzelf wel weer zin om te gaan studeren’

Verschijning en masterclass
Het boek verschijnt dit najaar bij Kosmos Uitgevers. We plannen binnenkort een feestelijke boekpresentatie, waarvoor we iedereen uitnodigen die aan het boek heeft meegewerkt. Naast het boek organiseren we over het thema motivatie ook speciale masterclasses. In deze masterclasses koppelen we inzichten over motivatie direct aan de praktijk. We gaan in de middag aan de slag met jongerenacteurs,  zodat je het geleerde meteen kunt oefenen en feedback krijgt van jongeren zelf. Spannend en heel leerzaam, weten we uit ervaring! Wil je meer weten? Mail me dan even: evelien@youngworks.nl.

Motivatie Binnenstebuiten vast bestellen?
Motivatie Binnenstebuiten gaat €19,99 kosten. Kun je niet wachten? Laat dan hier (onder aan de pagina) je gegevens achter en je kunt als een van de eersten het nieuwe boek kopen.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.