Home » Goed technisch leesonderwijs, een praktijkvoorbeeld

Goed technisch leesonderwijs, een praktijkvoorbeeld

Karakter Logo

Kinderen die goed leren lezen, ontwikkelen zich beter op school én daarbuiten. Lezen is dus een hele belangrijke vaardigheid en goed leesonderwijs is daarbij cruciaal. Maar hoe weet je of je leesonderwijs effectief is?

Advertorial

Er is veel onderzoek gedaan naar goed technisch leesonderwijs. Wat werkt en wat werkt niet? Wanneer is het leesonderwijs optimaal? Het komt erop neer dat de ontwikkeling van de leesvaardigheid van kinderen een samenspel is tussen de techniek van het lezen en de motivatie om te lezen. Daar vloeien vier kenmerken uit voort die de sleutel zijn tot succesvol leesonderwijs:

  • een doelgerichte aanpak;
  • de tekst staat centraal;
  • succeservaringen opdoen;
  • veel actief lezen.

In de praktijk

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Hoe zorg je voor een doelgerichte aanpak en op welke manier kunnen alle kinderen succes beleven? In de bijlage is dit toegelicht aan de hand van de technisch leesmethode Karakter. Je ziet een afdruk uit het leeswerkboek waarbij per opdracht de onderliggende doelstelling beschreven is. Dit geeft een goed beeld van effectief leesonderwijs in de praktijk.

Download

Effectief lezen in Karakter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.