Home » Goed technisch leesonderwijs, een praktijkvoorbeeld

Goed technisch leesonderwijs, een praktijkvoorbeeld

Karakter Logo

Kinderen die goed leren lezen, ontwikkelen zich beter op school én daarbuiten. Lezen is dus een hele belangrijke vaardigheid en goed leesonderwijs is daarbij cruciaal. Maar hoe weet je of je leesonderwijs effectief is?

Advertorial

Er is veel onderzoek gedaan naar goed technisch leesonderwijs. Wat werkt en wat werkt niet? Wanneer is het leesonderwijs optimaal? Het komt erop neer dat de ontwikkeling van de leesvaardigheid van kinderen een samenspel is tussen de techniek van het lezen en de motivatie om te lezen. Daar vloeien vier kenmerken uit voort die de sleutel zijn tot succesvol leesonderwijs:

  • een doelgerichte aanpak;
  • de tekst staat centraal;
  • succeservaringen opdoen;
  • veel actief lezen.

In de praktijk

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Hoe zorg je voor een doelgerichte aanpak en op welke manier kunnen alle kinderen succes beleven? In de bijlage is dit toegelicht aan de hand van de technisch leesmethode Karakter. Je ziet een afdruk uit het leeswerkboek waarbij per opdracht de onderliggende doelstelling beschreven is. Dit geeft een goed beeld van effectief leesonderwijs in de praktijk.

Download

Effectief lezen in Karakter

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk
Een grote blauwe schep als kunstwerk in de openbare ruimte

Buitenkunst, buitengewoon

Kunst in de openbare ruimte: een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier kunst te bekijken en te beschouwen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.