Home » Geluksmaand: de leukste lees-, kijk- en luistertips

Geluksmaand: de leukste lees-, kijk- en luistertips

Deze meimaand geven we het geluk door op Onderwijs van Morgen. Hoe belangrijk is het dat leerkrachten en kinderen gelukkig zijn op school en daarbuiten? Daar kun je jezelf en elkaar een handje mee helpen. Met de Gelukskoffer, bijvoorbeeld: een volledige leerlijn om een gelukkigere school te worden. Of met deze leuke lees-, kijk- en luistertips.

Lezen

Waar geluk begint door Eva Eland

Met haar vrolijke, vriendelijke prentenboeken leert auteur Eva Eland kinderen omgaan met grote emoties. Haar ontroerende debuut ‘Als verdriet op bezoek komt’ is destijds meteen bekroond met een Vlag & Wimpel (2019). Haar tweede prentenboek ‘Waar geluk begint’ gaat over de zoektocht naar geluk. Soms is het lastig te vinden en soms heb je er zóveel van, dat je het van de daken wilt schreeuwen. Hoe dan ook: geluk is nooit ver weg …

Feestje in mijn hoofd door Stine Jensen & Karst-Janneke Rogaar

Voor kinderen vanaf 8 jaar
In het kleurrijke boek ‘Feestje in mijn hoofd’ filosoferen de auteurs over wat geluk is. Ze wonnen er zelfs een Griffel mee. Aan de hand van allerlei thema’s – van popcultuur tot Aristoteles – leren kinderen op een toegankelijke manier nadenken over wat hen gelukkig maakt.

Blauwe dagen door Caja Cazemier

Tieners 12 -15 jaar
Janna (14) zit al een tijdje niet zo lekker in haar vel. Als haar vriendje het uitmaakt, komt dat hard aan. Zie je wel, denkt ze, ik ben niet de moeite waard … Steeds dieper zakt ze weg in de leegte. ‘Blauwe dagen’ is een aangrijpende jeugdroman over depressie, met een hoopvol einde.

Zoals verwacht loopt alles anders door Berthold Gunster

Volwassenen
Omdenken kennen we van de inspirerende en vaak geinige tegelwijsheden over het denken in oplossingen. Bij omdenken maak je namelijk van een probleem een feit en van een feit een mogelijkheid. Dit boek helpt je om met elk probleem – van de dagelijkse ergernissen tot de grote tragedies van het leven – om te gaan.

Kijken

Ode aan de onderwijzer, Andere Tijden (VPRO)

Het onderwijsvak is veelbesproken: de positieve kanten, maar ook de uitdagingen als stakingen, te lage salarissen, te hoge regeldruk en imagoproblemen. In het geschiedenisprogramma Andere Tijden, van de VPRO, gaan we terug naar de tijd dat je ‘poep’ nog met een lange ‘oe’ schreef. In gesprek met oud-leraren, waarvan sommigen op hun zeventigste nog steeds in het vak zitten, krijgen we antwoord op de vraag: was vroeger alles beter?

Luisteren

De gelukkige docent: Van werkdruk naar werkgeluk

In deze podcast gaan docenten met elkaar in gesprek over wat het werk leuk en inspirerend houdt. Dat gaat van universele stappen die je kunt zetten om gelukkiger te werken tot specifieke initiatieven van docenten. Zoals de rekengame van rekendocent Hans de Zeeuw, die een investering won in het WNL-programma Dragon’s Den.

Heb je ook tips rondom het thema Geluk? Deel ze met je collega’s via het formulier hieronder.

Special over Geluk

Leren voor morgen begint zonder zorgen. Geluk is een belangrijke sleutel in mentale gezondheid. Wil een leerling zich volledig kunnen ontwikkelen, is het sociaal-emotionele welbevinden noodzakelijk. Wie zich goed voelt, zal beter in staat zijn zich de vaardigheden eigen te maken. Aandacht voor het welbevinden van leerkrachten is eveneens van belang. Leerkrachten die goed in hun vel zitten, hebben minder stress, zijn beter in staat les te geven en leerlingen op een goede manier te begeleiden. Leerkrachten zijn het ‘levende voorbeeld’. Reden genoeg om extra aandacht te besteden aan dit thema en dat de meimaand is uitgroepen tot geluksmaand. We delen lessuggesties, nieuwsartikelen, tips en tricks om je geluk te vergroten. Veel lees, kijk en luisterplezier!

Lees alle artikelen in deze special Geluk

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.