Home » Filmrecensie: ‘Un Monde’

Filmrecensie: ‘Un Monde’

De Belgische Oscarinzending ‘Un Monde’ is een rauw kijkje in het hoofd van een kind dat haar eerste periode op school beleeft. Een intense film die heel interessant is voor iedereen die met kinderen werkt.

‘Un Monde’ is het speelfilmdebuut van de Brusselse regisseur Laura Wandel en de Belgische inzending voor de Oscars. We volgen Nora die haar eerste schooldag beleeft. In tranen maakt ze zich los van haar vader, om vervolgens onwennig kennis te maken met de klas. Ze hoopt steun te vinden bij haar grote broer Abel, maar komt erachter dat hij vreselijk wordt gepest op school. Wat er dan gebeurt is een ontdekkingstocht van emoties, keuzes en confrontaties.

Op het schoolplein

Ter voorbereiding op deze film observeerde Wandel maandenlang het schoolplein, een ‘minimaatschappij’, zoals ze het noemt. Iedereen probeert er zijn plek te vinden, kinderen ontdekken er hun relaties tot anderen. Voor Wandel staat het schoolplein symbool voor de rest van de wereld: als je mondiale conflicten terugbrengt tot de essentie, dan kom je op een soort speelplein uit.

Dat is precies waar ‘Un Monde’ over gaat: de ruwe werkelijkheid van het erbij-willen-horen. We hebben, volgens Wandel, vaak het idee dat we iets van onszelf moeten opgeven om erbij te horen. Die strijd zien we ook terug bij Nora. Vertelt ze haar vader over de pesterijen, terwijl ze Abel beloofde het geheim te houden? Kiest ze voor haar broer of haar vriendinnetjes, die hem maar raar vinden? Nora en Abel gaan steeds verder van elkaar afstaan, maar verliezen ze elkaar ook uit het oog?

Intens

‘Un Monde’ is intiem, kwetsbaar en intens. De camera is grotendeels gefocust op Nora. De bedoeling is dat je volledig in haar belevingswereld gezogen wordt. De shots zijn lang en er is geen muziek. Het geluid is zo ontworpen dat je omringd wordt met schoolse geluiden als gejoel en geschreeuw, dan weer stiltes. Op die manier bouwt de spanning op en af.

De film speelt zich af op één locatie: de school. Je krijgt weliswaar flarden mee van Nora en Abels vader en hun thuissituatie, maar wat daar precies speelt is open voor eigen interpretatie.

‘Un Monde’ is een bijzondere film. Je kunt niet anders dan in Nora’s hoofd kruipen en het schoolplein meebeleven. Verwacht geen humor en sensatie tijdens het kijken van deze film, maar een kwetsbaar, tikje duister moment in het kinderbrein.

‘Un monde’ draait nu in de Nederlandse bioscopen.

 

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.