Home » Favoriete educatieve apps: webbased whiteboard tools

Favoriete educatieve apps: webbased whiteboard tools

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. Eerder schreven we op Onderwijs van Morgen al over Stoodle, een real-time, virtueel whiteboard. In dit artikel vijf webbased whiteboard tools die je als docent, maar ook onder leerlingen ook kunt inzetten.

Pixiclip
Pixiclip is misschien wel het meest eenvoudige en doeltreffende digitale whiteboard op de markt. De simpele interface laat niets aan het toeval over. Je klikt namelijk op start en kunt meteen beginnen. Met het opnemen van je beeldscherm bijvoorbeeld, terwijl je ook een mondelinge uitleg geeft. Of maak een persoonlijk boek aan waarin je eindeloos kunt typen, vertellen (audio opnemen), tekenen, schetsen, foto’s kunt uploaden en meer. Deze app komt goed van pas wanneer je een instructie voor leerlingen maakt. Je kunt namelijk het hele proces laten zien en tegelijkertijd mondelinge toelichting opnemen om extra duidelijkheid te verschaffen.

FlockDraw
Flockdraw is een gratis online whiteboard tool waarmee je kunt tekenen en schilderen. Dat kan natuurlijk met alle whiteboards, maar deze app onderscheidt zich door de verzameling kwasten, potloden, kleuren en ander teken- en schildergerei waar je uit kunt kiezen. Je kunt alleen werken, maar ook met meerdere mensen tegelijk. Met deze app kun je brainstormen op afstand een creatieve twist geven. Ook kun je Flockdraw inzetten om snel visueel iets duidelijk te maken aan leerlingen. Wil je ondertussen ook nog iets bespreken met elkaar? Dat kun je doen via de ingebouwde text chat. Wel zo makkelijk.

Stoodle
Met Stoodle kun je gemakkelijk huiswerk met leerlingen doornemen, maar ook ondersteuning of bijlessen geven. Je bent allebei online in één scherm en ziet dus real-time wat de ander op het whiteboard zet. Per pagina kunnen leerlingen jouw aantekeningen bekijken en zelf aantekeningen toevoegen, terwijl het werk besproken wordt via de audiotoepassing of de chatfunctie. Leerlingen kunnen Stoodle ook onderling gebruiken, bijvoorbeeld om teksten te bespreken en samen huiswerk of werkstukken te maken. Ze kunnen tussendoor makkelijk aantekeningen vastleggen als ze opdrachten maken. Lees meer

RealtimeBoard
Van alle webbased whiteboards kun je met RealtimeBoard de meeste kanten op. Opties te over. Denk aan functies als het uploaden en delen van tekstbestanden, tekeningen, relevante websites, video’s en PDF-documenten. Vanaf je computer of desgewenst vanaf je Google Drive. Alle geplaatste content kun je voorzien van post-its. En heb je meer te melden? Dan start je via de toolbar een discussie op de desgewenste plek van het oneindige werkblad. Ook kun je door middel van videochat met elkaar communiceren en word je automatisch op de hoogte gehouden van alle updates en veranderingen binnen het canvas. Net als met de andere webbased whiteboard kun je met groepen samenwerken binnen één bord. Door de veelzijdigheid is RealtimeBoard wel enigszins complex. Daarom is deze tool het meest geschikt voor de hogere klassen en voor docenten onderling.

Ken jij nog een whiteboard tool die prima in het rijtje past? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.