Home » Favoriete educatieve apps: infographics maken

Favoriete educatieve apps: infographics maken

Als onderwijsredactie kunnen we er niet omheen: de stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps en die je kunt gebruiken om infographics te maken.

Infographics zijn een aantrekkelijke manier om informatie te presenteren. Voor u als docent, maar ook voor uw leerlingen. Bij het maken van een infographic komen diverse 21e-eeuwse vaardigheden aan bod. Denk aan creativiteit, ict-geletterdheid en communiceren. Echt moeilijk is het niet: met onderstaande tools maak je binnen een handomdraai de mooiste infographics. Wellicht kun je er om te beginnen een maken om leerlingen uit te leggen hoe ze er zelf een maken? 

Easel.ly

Mijn eerste infographic maakte ik met Easel.ly. Binnen deze tool kun je kiezen uit verschillende thema’s of voor een leeg werkveld. In het menu kun je kiezen voor verschillende vormen, kleuren, achtergronden en iconen. Deze sleep je naar het werkveld, waar je ze vervolgens kunt schalen en positioneren. Het is ook mogelijk om eigen afbeeldingen te uploaden. Vergeet niet om je grafiek tussentijds op te slaan.

Infogr.am

In grote lijnen werkt Infogr.am hetzelfde als Easel.ly, er zijn alleen wat meer opties om er een serieuze infographic van te maken. Zo kun je kiezen uit meer dan dertig grafieken. Er zit er altijd wel een tussen die perfect aansluit bij het doel dat je voor ogen hebt. Welke grafieken je het beste bij bepaalde informatie kunt gebruiken, lees je hier. Ook is het bij Infogr.am mogelijk om foto’s, video’s en landkaarten in te voegen.

Canva

Ook Canva is een prettige tool van hoge kwaliteit. Het fijne aan deze app is dat je er niet alleen infographics, maar ook allerlei andere visuele uitingen mee kunt maken: presentaties, posters, kaartjes, socialemedia-uitingen… Daarnaast hebben ze ook de nodige sierlijke typografische elementen alvast voor je uitgewerkt. Kwestie van tekst vervangen en klaar ben je. Daarnaast kun je bij Canva heel wat stockmateriaal van hoge kwaliteit kopen voor slechts een dollar per afbeelding; een goede deal.

iCharts

Met iCharts maak je een infographic aan de hand van een dataset. Die datasets kun je uploaden vanuit bijvoorbeeld Excel of Google Spreadsheet, maar je kunt de data ook handmatig invoeren. Als je geen data maar wel feitjes paraat hebt, dan kies je voor de abc-functie. Ook hier kun je kiezen uit bestaande thema’s, maar het is ook mogelijk om zelf een thema te ontwerpen.

Tagxedo

Met Tagxedo maak je net als met Wordle tag clouds of woordenwolken. Het voordeel van deze tool ten opzichte van Wordle is dat het makkelijker is om de afbeelding op te slaan.  Bij Wordle is dat namelijk nogal een gedoe. Daarnaast kun je kiezen uit een aantal vormen of je kunt zelf een vorm uploaden. Tools als Tagxedo en Wordle zijn op verschillende manieren in te zetten in het onderwijs. Lees de top 10 van Bright Hub en laat u inspireren.

Wat is jouw favoriete app of webapplicatie om infographics mee te maken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.