Home » Favoriete educatieve apps: 3 iPad apps die geschiedenis tot leven wekken

Favoriete educatieve apps: 3 iPad apps die geschiedenis tot leven wekken

ICT is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het woord “geschiedenisles”. Maar is deze combinatie echt zo onwaarschijnlijk? Juist de geschiedenis spreekt tot de verbeelding met verhalen over helden, oorlogen en een heel andere wereld. ICT kan deze verhalen tot leven brengen en leerlingen de mogelijkheid geven zich in te leven en historische gebeurtenissen “mee te beleven”. Daarom bespreek ik hier een aantal geschiedenis apps die vroegere tijden doen herleven (helaas allemaal alleen nog verkrijgbaar in het Engels).

Timeline World War 2
Timeline World War 2 is een app over een periode in de geschiedenis die, dankzij veel boeken, films en wellicht verhalen van opa of oma, door veel leerlingen interessant gevonden wordt. Met deze app kun je door de oorlogsjaren swipen en allerlei gebeurtenissen, personen en veldslagen bekijken, veelal geïllustreerd met prachtige foto’s. Ook zijn video’s te bekijken, met origineel commentaar of waarbij de gebeurtenissen in de context worden geplaatst. Hierdoor ontstaat een levendig beeld. Op een interactieve kaart is te zien hoe de oorlog vorderde en het front zich verplaatste, met gedetailleerde informatie over invasies, bezettingen etc. De mogelijkheid om tot in detail gebeurtenissen en plaatsen te bekijken, in combinatie met de vele visuele media zorgen voor een dynamisch beeld van de oorlog en maken de app interessant om ter ondersteuning in de les te gebruiken. Timeline World War 2 is te downloaden in de iTunes store.(€8,99)

Virtual History Roma
Virtual History Roma is een erg mooie app waarmee je je even in het oude Rome waant. Dankzij de bubble viewer technology kun je 360 graden om je heen kijken in deze virtuele oudheid door je iPad te bewegen. Ook bevat de app veel informatie over o.a. heersers, plaatsen en monumenten in tekst en beeld. Monumenten als het Colosseum kunnen gedetailleerd in 3d bekeken worden. Een leuke feature in deze app is daarnaast dat je de evolutie van een plaats of gebouw kunt zien. Door over een timeline te swipen zie je hoe de stad verandert door de jaren heen. Al met al geeft de app een compleet en spectaculair beeld van de stad door de jaren heen en maakt deze gebruik van alle mogelijkheden van de iPad. Er is ook een versie verkrijgbaar van Florence, maar het ouder Rome spreekt toch wel het meest tot de verbeelding! Virtual History Roma is te downloaden in de iTunes store. (€7,99)

Biography – A Journey With History’s Most Influential People
Wat is er nou boeiender aan de geschiedenis dan diens helden? In Biography worden de 100 meest invloedrijke personen uit de geschiedenis tot leven gebracht. Van Newton tot Gandhi, van Kant tot Bach; een breed scala aan achtergronden is vertegenwoordigd. De app is mooi vormgegeven met prachtige graphics, makkelijk in gebruik en erg informatief en daarom erg geschikt voor gebruik in de les. Je leert over de kinderjaren van deze grootheden, belangrijke personen in hun leven, en hun invloed op de geschiedenis. Leuk is ook dat de app beroemde quotes bevat, zodat een persoon en waar hij voor stond beter “blijft hangen”. En het is verslavend: uiteindelijk wil je achter alle gezichten op het beginscherm het verhaal weten.
Biography is te downloaden in de iTunes store. (€1,79)

Marieke van der Korput
Particulier Onderwijs Nederland

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.