Home » Effectief werken in het nieuwe schooljaar: 5 tips

Effectief werken in het nieuwe schooljaar: 5 tips

De kop is eraf. Je leerlingen zijn er gelukkig weer. Heb je tijd genoeg gehad om je voor te bereiden? Heb je grip op je zaak en een helder overzicht van wat je wilt bereiken met je klas? Weet je al hoe je jouw leerlingen optimaal wilt begeleiden en alles in balans houdt? Kortom, ben je goed gestart?

Advertorial

In de klas loopt alles wel. Dat horen we vrijwel altijd. Het zijn de activiteiten eromheen die het soms lastig maken. Graag geven we jou enkele praktische tips om deze bijkomende activiteiten goed te organiseren.

Tip 1: Wees je bewust van de tijd die echt je hebt

Dit kun je het best doen in 3 stappen:
1. Neem het formele aantal uren dat je per week werkt.
2. Haal het aantal uren dat je lesgeeft of actief in je klas bent ervan af.
3. Realiseer je dat het overgebleven aantal uren de tijd is waarin je alle bijkomende activiteiten vorm zou moeten kunnen geven.

Een voorbeeld
Stel je werkt fulltime en je geeft 27 uren les. Dan heb je 13,5 uren per week over voor alle andere activiteiten. Weet je hoeveel uren jij per week overhoudt?

Tip 2: Verdeel je uren over de activiteiten

Je weet hoeveel tijd je per week over hebt voor ‘bijkomende activiteiten’. Verdeel deze tijd eens per activiteit. Maak, puur op gevoel, een grove inschatting.

Een voorbeeld
Werkgroepen 2 uren per week
Voorbereiding lessen 4 uren per week
Vergaderingen 1 uur per week
Coaching collega’s 1 uur per week
Contact ouders ½ uur per week

Met zo’n lijstje krijg je een gedetailleerd beeld en iets van ‘gevoel’ bij een activiteit en de benutte tijd. Dit geeft je automatisch meer richting. Duurt een vergadering te lang? Probeer de volgende keer dan effectief te vergaderen.

Tip 3: Werk in blokken

Voortdurend switchen kost tijd. Plan en werk meer in blokken. Dit maakt je productiever. Je krijgt dan meer gedaan in jouw tijd. Een extra voordeel van deze manier van werken is dat je omgeving er ook rekening mee gaat houden. In het ideale geval heb je je blokkenplan al bepaald voordat het schooljaar is begonnen. Maar het is nooit te laat om alsnog een plan op te stellen.

Tip 4: Kies je werkplek bewust

De school is een fijne ontmoetingsplek. Het is ook een omgeving met veel afleiding. Daarom is, zeker bij taken die focus vragen, een rustige plek zonder afleiding handig. Je krijgt dan meer gedaan en de kwaliteit van je werk is beter. Kies je werkplek in 2020-2021 bewust.

Tip 5: Ontwikkel je ‘time boxing’-vaardigheden

Kijk uit dat je niet in de valkuil stapt waar veel collega’s in stappen. Zeker als het druk wordt. Veel leraren zijn bevlogen professionals die ‘alles’ optimaal willen doen. Dat is een prima eigenschap. Het gevaar dat deze collega’s lopen is dat ze iedere taak plichtsgetrouw gewoon oppakken en zo goed mogelijk doen. Maar deze aanpak vergroot de kans dat je in tijdgebrek komt.

Ontwikkel je ‘time boxing’-vaardigheden met deze 5 stappen:

  1. Begin bij iedere taak altijd met het gewenste eindresultaat voor ogen.
  2. Zet de acties die nodig zijn op een rij (next actions).
  3. Bereken de tijd per eenheid – hoeveel tijd per leerling? – hoeveel tijd per hoofdstuk/onderdeel of hoeveel tijd per toets?
  4. Bereken de totale tijd die je nodig hebt (aantal x tijd per eenheid).
  5. Bedenk wat jij concreet kunt doen om de taak efficiënter en in minder tijd te doen.
  6. Plan de tijd in je agenda.

Een voorbeeld
Activiteit toetsen klas 3 nakijken:

  1. 37 toetsen binnen een werkweek gecorrigeerd – minimaal 1 persoonlijke tip.
  2. Format maken
    Toets nakijken
    Resultaten in Magister
  3. Format maken 30 min.
    Toets nakijken 7 min.
    Resultaten in Magister 30 min.
  4. Toetsen nakijken 37 x 7 4,5 uren
    Format maken ½ uur
    Magister ½ uur
    Totaal 5,5 uren
  5. Thuiswerken op dagen dat er niemand is, in 3 blokken van 2 uren in verband met scherpte, aan het begin van de dag vanwege temperatuur, Pomodorro-techniek toepassen.
  6. Blokken in de agenda: 3 blokken van 2 uren inplannen.

Time management voorkomt problemen

Door deze aanpak wordt je nog sterker in het realistisch inschatten van de tijd. Je wordt ook creatiever en positief kritisch op je eigen werkwijze. Je denkt eerder na over problemen die je nu mogelijk op je af ziet komen. Je kunt hierdoor problemen oplossen voordat ze er zijn. Dat maakt je proactief. Lukt dit niet en ervaar je tijdgebrek? Dan is een cursus time management misschien een oplossing.

Wij wensen je een fijn en inspirerend schooljaar toe.

Rob Pijlman
Het Effectieve Werken

Laatste onderwijsnieuws

leerlingen in het Rijksmuseum

Beleidsupdate: Impuls Open Leermateriaal

In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: Impuls Open Leermateriaal.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.