Home » Een tablet voor 30 euro

Een tablet voor 30 euro

Gisteren heb ik een iPad gekocht. Niet dat ik er ongelooflijk ondersteboven van ben want veel sites die ik bekijk hebben zogenaamde Flash-elementen (een programma waarmee je beweging optimaal kunt weergeven) en die worden niet getoond op de iPad. Maar het blijft een mooi instrument en het zou een hele goede aanvulling kunnen zijn op het digitale schoolbord. Maar aiiii: wat is hij nog duur.

 

 

 

India heeft de aanval ingezet. Natuurlijk India. Het land waar technologie een gemeengoed is geworden, heeft nu een eigen tablet ontwikkeld die volgend jaar verkrijgbaar zou moeten zijn voor een bedrag van 35 dollar. Even iets anders dan de gemiddeld 600 euro die voor de Apple iPad moet worden neergelegd. En het ontwikkelprogramma wordt gedragen door de overheid die het project voor 50% subsidieert.

 

Het nieuwe touchscreen werd eind juli gepresenteerd door Human Resources Development-minister Kapil Sibal met de mededeling dat de tablet vanaf volgend jaar voor scholieren en studenten verkrijgbaar is. En dat hij nog op zoek is naar een producent die deze tablet PC in de toekomst voor minder dan 10 dollar kan produceren. “India is courting manufacturers to find a partner to mass-produce the cheap tablet PC and hopes that the economy of scale will allow it to push the price down to $10- a tablet PC, the cost of a couple Starbucks drinks. It is intended for use by students of low-income families, and could be rolled out at some educational institutions as early as next year.”

 

De tablet past in het Indiase beleid om breedband internet beschikbaar te maken op de 25.000 scholen en 500 universiteiten. Het Amerikaanse instituut MIT (Massachusetts Institute for Technology) ontwikkelde vijf jaar geleden een laptop van 100 dollar voor kinderen in ontwikkelingslanden. India vond die computer te duur en begon zelf met de ontwikkeling van een goedkopere tabloit. Resultaat: nu een van 35 dollar, straks waarschijnlijk onder de 10 dollar.

 

Er is nu alleen nog maar een prototype. Maar wel één met een touchscreen, 2GB geheugen, aansluiting op wifi en natuurlijk voorzien van usb-poorten om foto’s te uploaden en dergelijke.
Als India dit voorelkaar krijgt, en de prijs van een tabletcomputer even hoog kan maken als die van een maaltijd, dan kunnen de veranderingen in het onderwijs nog sneller plaatsvinden. Dan kan digitale content echt aan een opmars beginnen en lijken de nu nog op volle toeren draaiende drukkerijen echt het onderspit te delven.

 

De vraag lijkt in deze situatie niet te zijn of leermiddelen volledig gedigitaliseerd zullen worden, maar wannéér dit zal gebeuren. Ik hoor nu nog wel verhalen over de conservatieve docenten die “gatekeeper” zijn en die de intrede van digitale middelen tegenhouden. Maar mocht het zo zijn dat er binnen afzienbare tijd tablets voor minder dan acht euro verkrijgbaar zijn, dan verliest bedrukt papier het van de digitale middelen, alleen al door de kostenbesparing.

 

De kinderen veranderen. De maatschappij verandert. De leerstof blijft hetzelfde. Maar de manier waarop deze tot de kinderen komt verandert wel in een razendsnel tempo.
Denk bij de volgende keer dat u even ergens een broodje haalt met een goede koffie: “Over 2 jaar koop ik hier een tablet van.” 

Laatste onderwijsnieuws

Witte lakens die te drogen hangen in de tuin

Column: Gelukkig, nieuw schooljaar

Alisa Lalicic, docent burgerschap in het mbo, telt haar zegeningen na een vervelend bericht in de teamapp.

Bekijk
Een jongen kijkt dagdromen van zijn schoolwerk op

Onderpresteren

Onderpresteren is een complex thema en komt op alle niveaus voor. Maar is onderpresteren eigenlijk zorgelijk?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.