Home » Een klas vol lettervreters

Een klas vol lettervreters

Succesbeleving is enorm belangrijk voor de leesmotivatie van kinderen. En voor die succesbeleving is het centraal stellen van één leesdoel een vereiste. Dit lesdoel staat duidelijk in het leeswerkboek en de kinderen gaan er gericht mee aan de slag. Eerst met woord- en zinsoefeningen en daarna met een leestekst op maat. De stappen die ze in de les maken worden bovendien inzichtelijk door een persoonlijk meetmoment aan het begin en het einde van de les. Tot slot kunnende kinderen in verschillende samenleesvormen, zoals duo-lezen en theaterlezen, laten zien wat ze kunnen. Dat motiveert!

In dit artikel geeft uitgever Jan Jaap Bijlsma tips en suggesties om kinderen positieve leeservaringen op te laten doen. De theaterteksten, die worden genoemd in het artikel, kun je ook uitproberen met onderstaande proefles van Lijn 3 of met de proeflessen van de methode Karakter (voortgezet technisch lezen).

Lijn 3 Theaterlezen

Artikel Een klas vol lettervreters

Dit artikel is een overname van www.malmberg.nl 

1 reactie op “Een klas vol lettervreters”

  1. Iris Breetvelt

    De titel ‘Een klas vol lettervreters’ beoogt een ideaalbeeld op te roepen van een klas vol leerlingen met grote leesmotivatie. Het roept echter ook een schrikbeeld op van een toekomst waarin veel leerlingen bijziendheid (myopie) ontwikkelen (https://oogfonds.nl/nieuws/veel-lezen-blijft-belangrijkste-oorzaak-bijziendheid/ ). Myopie rukt op door steeds meer tijdsbesteding aan activiteiten op korte kijkafstand en onvoldoende activiteit buitenshuis in vol daglicht en buitenlucht. De oogbol groeit daardoor achterwaarts uit, waardoor de oogas te lang wordt om het beeld van objecten in de verte nog op het netvlies te projecteren. Hoge myopie verhoogt het risico op oogziekten waardoor men op oudere leeftijd slechtziend wordt. Het Oogfonds heeft daarom een campagne ter bestrijding van myopie opgezet, gericht op ouders en onderwijzers (https://oogfonds.nl/campagne-knikker-myopie-de-wereld-uit/ ). In China waar de leesvaardigheidsscore blijkens het PISA-2018 onderzoek het hoogst is, is de prevalentie van myopie (80%) al veel verder doorgeschoten dan in Europa (30%). Oogartsen adviseren: na 20 minuten op een scherm kijken of in een boek lezen, 20 seconden in de verte kijken en 2 uur per dag naar buiten. Leesbevordering en preventie van myopie staan op enigszins gespannen voet met elkaar.
    Zie https://www.coopervisionsec.nl/myopia-report-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.