Home » Docenten opgelet: u wordt gefilmd

Docenten opgelet: u wordt gefilmd

“Het schooljaar is begonnen en dat betekent dat er weer leerlingen uit de klas worden gestuurd”. Blijkbaar aanleiding voor jongerenzender TMF om een actie te starten: stuur een filmpje in van iemand die uit de klas wordt gestuurd. De filmpjes zijn te zien op de website www.kijkditnou.nl. Het filmpje met de meeste stemmen maakt kans op een ‘vette laptop’. De actie was al een aantal keren te zien in het populaire TMF-programma ‘Reaction’.

Zo’n actie roept zeker reacties op. Jongerensite Geenstijl.nl besteedde hier aandacht aan: “Schop bijvoorbeeld gewoon je leraar in elkaar. Niet alleen vet lachen, maar met een beetje geluk scoor je er ook een nieuwe laptop mee. Succes allemaal. Wel opschieten, want de actie loopt maar tot 19 september!” Dit commentaar is sarcastisch bedoeld, Geenstijl vindt de TMF-actie duidelijk behoorlijk kinderachtig. Ook de bezoekers van de site Waarmaarraar – zo te zien vooral leerlingen – hebben ook geen goed woord over voor dit initiatief.

Om nog eens aan te geven hoe jongeren kunnen omgaan met digitale middelen, en daarbij niet altijd even smaakvol te werk gaan, hier twee voorbeelden van YouTube, dat vol staat met dergelijke filmjes: een filmpje gebaseerd op geluid met bijzondere spelling en een filmpje van een leraar die juist op dat moment betoogt tegen het filmen in de klas.

De meeste scholen hebben inmiddels een beleid ten aanzien van het gebruik van mobiele telefoons op school om dit soort filmpjes te voorkomen. De realiteit is echter dat een filmpje dat eenmaal op internet staat altijd weer te vinden is en opnieuw kan opduiken. Echt weghalen kan niet en dat betekent volgens dagblad De Pers dat zeker 6% van de Nederlandse docenten op internet te vinden is (gebaseerd op gegevens uit 2007).

U bent dus gewaarschuwd!

Laatste onderwijsnieuws

Een grote blauwe schep als kunstwerk in de openbare ruimte

Buitenkunst, buitengewoon

Kunst in de openbare ruimte: een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier kunst te bekijken en te beschouwen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.